ДНР: Кијев минира размену заробљеника

© Sputnik / Валерий Мельников / Уђи у базу фотографијаОбмен военнопленными между ДНР, ЛНР и Украиной в Донецкой области
Обмен военнопленными между ДНР, ЛНР и Украиной в Донецкой области - Sputnik Србија
Пратите нас
Украјинске власти онемогућиле су размену заробљеника која је могла да се реализује до краја године, изјавила је омбудсман самопроглашене Доњецке Народне Републике Дарја Морозова, коментаришући резултате састанка хуманитарне подгрупе о Донбасу.

Она је истакла да раније одржане размене не могу да се сматрају завршеним, јер Кијев намерно није затворио кривичне случајеве против ослобођених лица.

Према речима Морозове, укидање кривичног гоњења је једно од главних захтева, а Кијев није ништа учинио да оконча процедуре.

„На основу наведеног, желим да подсетим на то да је у погледу свих лица, која су пребачена с наше стране на територију Украјине, у потпуности обустављено кривично гоњење“, закључила је она.

Прва за две године размена заробљеника догодила се у Донбасу 29. децембра 2019. године.

Кијев је предао ДНР и ЛНР 124 људи, а Доњецк и Луганск су Кијеву предали 76 особа. Након тога је започео рад на формирању нових спискова размене. Кијев је 16. априла 2020. године предао још 14 особа ДНР и ЛНР. Почетком децембра, шеф кијевске делегације у контакт групи Леонид Кравчук рекао је да размена заробљеника неће бити обављена до краја ове године.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала