Јаслице у Ватикану: Шок у Риму и на Интернету /фото/

© REUTERS / GUGLIELMO MANGIAPANEВатиканске јаслице
Ватиканске јаслице - Sputnik Србија
Пратите нас
Монументалне керамичке јаслице које је Ватикан поводом Божића поставио на Тргу Светог Петра приказују дете Исуса, Јосипа и Марију, мудраце с Истока и лик сличан астронауту. Творци јаслица које су изазвале бројне негативне коментаре тврде да је у питању савремени и неконвенционални приступ инспирисан древном Грчком, сумерском и египатском уметношћу.

Ватикан сваке године уочи Божића поставља различите јаслице, које обично донирају градови или уметници, а неке од претходних инсталација симболизовале су невољу избеглица и особа која посећује затвореника на робији.

Међутим, овогодишња необична поставка Ватиканских јаслица, дело ученика и наставника Кастелија, италијанског града познатог по керамици, изазвале су бројне негативне коментаре верника, Римљана и корисника  друштвених мрежа.

​„У овој глобалној пандемији хришћански народ очекивао је знак поновног рођења, а не овако нешто“, рекао је Алфредо Чиарели, који 30 година продаје верске предмете на тргу.

„Ово што видимо је збунило и растужило многе људе.“

Чини се и да многи корисници друштвених медија немају најбоље мишљење о овогодишњој ватиканској божићној поставци и поручују да је треба уклонити.

„Овогодишње ватиканске јаслице треба уклонити. Не шалим се. Морамо престати да пасивно трпимо ове увреде вере и католичког духа“, гласи један од коментара.

​„Јаслице Ватикана су монструозне. Шта пожелети више од ружних ванземаљских робота који подривају лепоту и хуманост Свете породице у време Божића, током пандемије када су нам потребне наше ванвременске црквене традиције више него икад. Хвала, папа Фрањо“, навела је Рахела Кампос.

​„Таман кад сте помислили да 2020. година не може постати још више депресивна. Погледајте нове ватиканске јаслице“, још неки су од бројних коментара на друштвеним мрежама.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала