НАТО против Споразума о забрани нуклеарног оружја

© AFP 2023 / JUSTIN TALLISПрипадник обезбеђења на згради седишта НАТО-а у Бриселу
Припадник обезбеђења на згради седишта НАТО-а у Бриселу - Sputnik Србија
Пратите нас
Земље-чланице НАТО-а су против Споразума о забрани нуклеарног оружја, јер он противречи постојећој архитектури разоружавања, наводи се у саопштењу Алијансе, објављеном у Бриселу.
„Потврђујемо нашу посвећеност очувању и јачању контроле наоружања, разоружавању и неширењу нуклеарног оружја. Како се Споразум о забрани нуклеарног оружја ближи ступању на снагу, колективно подсећамо да смо против тог споразума, јер не одражава све компликованију међународну ситуацију у области безбедности и противречи постојећој архитектури неширења и разоружавања“, наводи се у саопштењу.

Такође се истиче да Споразум о неширењу нуклеарног оружја остаје једини поуздан пут у правцу нуклеарног разоружавања.

Крајем октобра Међународна кампања за уклањање нуклеарног оружја саопштила је да је 50 земаља ратификовало Споразум о забрани нуклеарног оружја и да ће ступити на снагу 22. јануара 2021. године. Русија, као и друге земље „нуклеарног клуба“, односно земље које поседују нуклеарно оружје, нису потписале споразум.

Раније је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова саопштила да Русија не намерава да потпише или ратификује Споразум о забрани нуклеарног оружја.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала