Нема албанског „струјног удара“: Србија и даље снабдева север Косова

© Sputnik / Павел Лисицын / Уђи у базу фотографијаТрафо станица
Трафо станица - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Србије ће и убудуће снабдевати Србе на северу Косова и Метохије електричном енергијом и све ће остати као што је и до сада било. Ником није у интересу да проблема буде, каже за Спутњик некадашњи директор „ЕПС Снабдевања“ Жељко Марковић на вести из Приштине да је остварена независност енергетског система Косова.

Приштинске власти објавиле су да је самопроглашена косовска држава коначно постала енергетски независна тиме што је иступила из енергетског регулаторног блока који чине Србија, Црна Гора и Северна Македонија и са Албанијом формирала засебан.
Још у децембру прошле године „Косовска електромрежа“ (КОСТТ) је са албанским „Оператором преносног система“ (ОСТ) потписала споразум о успостављању њиховог енергетског регулаторног блока у Тирани и о томе обавестила ЕНТСО, организацију која практично представља европску енергетску унију.
КОСТТ је саопштио да се почетком децембра ове године Регионална група за континенталну Европу ЕНТСО сагласила са тим и прецизирала да почетак примене Споразума о повезивању између КОСТТ-а и ЕНТСО-а отпочне 14. децембра.

Србија ће несметано допремати струју на север Космета

CC BY-SA 2.0 / Flickr / Deepak Adhikari / Неће бити проблема са снабдевањем севера Косова и Метохије струјом од стране Електромреже Србије, упркос томе што је Приштина прогласила енергетску независност и одвајање од ЕМС-а.
Нема албанског „струјног удара“: Србија и даље снабдева север Косова - Sputnik Србија
Неће бити проблема са снабдевањем севера Косова и Метохије струјом од стране Електромреже Србије, упркос томе што је Приштина прогласила енергетску независност и одвајање од ЕМС-а.

На питање шта то у техничком смислу конкретно значи и како ће се одразити на снабдевање Срба на северу Космета струјом, Марковић каже да ће „Електромрежа Србије“ (ЕМС) несметано допремати струју на север Косова и Метохије.

„Ту се првенствено ради о трафостаницама Валач и Газиводе и далеководима између Новог Пазара и тих трафостаница и то је и даље у надлежности ЕМС-а. Оно што се ту десило је да је из нашег регулаторног блока којим управља ЕМС, а чине га Србија, Црна Гора и Северна Македонија, територија јужне покрајине припојена Албанији, јер је у међувремену изграђен 400 киловолтни далековод између Косова и Албаније“, прецизира наш саговорник.

Нова регулаторна група Приштине и Тиране

Косово и Албанија су тако формирале своју регулаторну групу, о чему се још у априлу ове године гласало у оквиру „Европске организације оператора преносних система“ (ЕНТСО), напомиње Марковић.
Он објашњава шта конкретно значи формирање регулаторног блока Приштине и Тиране:
„То значи да сада они убирају накнаду од коришћења мреже приликом транзита струје кроз Косово и Албанију. Раније је то било у надлежности ’Електромреже Србије‘. Ти прекогранични капацитети се плаћају. Ако ви извозите струју и прелазите преко одређених земаља, морате платити прекограничне капацитете да бисте могли да извезете електричну енергију или да је увезете. Значи, у том смислу су они сада самостални.“

© Sputnik / Taras LitvinenkoСтруја ће на север Косова и Метохије и даље стизати далеководима између Новог Пазара и трафостаница Валач и Газиводе које су и даље у надлежности ЕМС-а.
Нема албанског „струјног удара“: Србија и даље снабдева север Косова - Sputnik Србија
Струја ће на север Косова и Метохије и даље стизати далеководима између Новог Пазара и трафостаница Валач и Газиводе које су и даље у надлежности ЕМС-а.

На питање да ли то значи да инфраструктура на северу и даље остаје ЕМС-ова, он указује на сложену ситуацију са којом се по питању власништва суочава и КОСТТ.

„Што се тиче те инфраструктуре, косовски оператер система јесте њен корисник, јер тренутно то питање власништва још није решено, односно КОСТТ није ни могао да докаже власништво, па није ни могла да му се изда лиценца као оператору система. Али, то је сада део оне приче да на Косову ништа није онако како треба“, истиче саговорник Спутњика.

Неиспуњен Бриселски споразум

Он подсећа да енергетика област треба да буде предмет даљих бриселских преговора, али и да је била међу оним деловима потписаног Бриселског споразума који није испоштован. Тако су, како напомиње, требало да буду формиране две ћерке фирме ЕПС-а којима је требало да буде дата лиценца на Косову, а које би се бавиле трговином и дистрибуцијом електричне енергије.
Иако до тога није дошло и упркос овом формирању блока између Тиране и Приштине, неће бити проблема са снабдевањем севера Косова и Метохије струјом од стране „Електромреже Србије“.

ЕМС ником не предаје Валач

Он напомиње и да не треба страховати да би могло да дође до тога да би КОСТТ могао да искључи било који део система из снабдевања струјом. То увек може да се уради, али то не функционише тако, а ни ЕНТСО то не би дозволила, закључио је Марковић.

© Sputnik / Павел Лисицин / Уђи у базу фотографијаДо искључења било ког дела система из снабдевања струјом увек може да дође, али то се не ради и Европска организација оператора преносних система то не би дозволила.
Нема албанског „струјног удара“: Србија и даље снабдева север Косова - Sputnik Србија
До искључења било ког дела система из снабдевања струјом увек може да дође, али то се не ради и Европска организација оператора преносних система то не би дозволила.

Дректор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оценио је нетачним тврдње да на северу покрајине неће бити струје, истичући да за Србију не постоји ниједан разлог да се било шта мења када је реч о електроенергетском снабдевању.
Огласио се, такође, и ЕМС демантујући спекулације појединих медија да се демонтира и износи опрема из трафостанице Валач на северу Косова и Метохије, истичући да је Валач и даље у саставу „Електромреже Србије“.
„ЕМС не предаје своју трафостаницу, запослени који су распоређени на радном месту у трафостаници Валач на својим су радним местима и никакву опрему нису износили нити је трафостаница испражњена“, саопштио је ЕМС.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала