Повратак јастребова на „место злочина“: Србија добро зна шта је чека...

© AP Photo / Zach Gibson Бивша америчка државна секретарка Медлин Олбрајт
 Бивша америчка државна секретарка Медлин Олбрајт  - Sputnik Србија
Пратите нас
Укључивање некадашње шефице америчке дипломатије Мадлен Олбрајт у дијалог Београда и Приштине не значи ништа, јер независног Косова нема без признања Србије. Осим тога, стратегија „јастребова“ који се враћају нама је позната, знамо шта нас чека и како да се супротставимо, сагласни су саговорници Спутњика.

Борислав Лалић, новинар и публициста и Милисав Паић, бивши амбасадор, вишегодишњи начелник Управе за Америку у Министарству спољних послова и председник Српског спољнополитичког круга, подсећају да главне преговоре води ЕУ, а не Вашингтон. Ипак, напомињу да ће Немачка бити главни савезник Америке у овом процесу.

Србији позната стратегија Олбрајтове и осталих јастребова

Сам повратак Олбрајтове, напомиње Лалић, покушај је повратка старе америчке политике у овај регион, за коју он мисли да неће бити тако успешна као што је била раније.

„Они мисле да ће се Бајденова администрација вратити на стари колосек у решавању балканског питања. Цела проблематика се своди на то да се Србија натера да призна Косово. Сетимо се шта је Америка урадила 1999. године недипломатским путем, бомбама, јер дипломатским то није било могуће“, истиче Лалић.

Притисак на Србију ће порасти, додаје он, због стратешких циљева сваке америчке администрације, па и ове, а то је спречавање продора Русије и Кине на Балкан и признање самопроглашене независности Косова.

„Пре свега, желе да зауставе њихов капитал преко кога иде и политички утицај. То Американци говоре отворено на свим дебатама и сматрају да економски продор ове две државе ремети њихове стратешке интересе да Балкан буде њихова утицајна зона. Зато су омогућили Олбрајтовој и осталима да почну кампању, али мислим да су они истрошени људи чије време пролази. Међутим, то не значи да се притисци неће наставити у некој форми“, додаје Лалић.

Последњу реч има Србија

Амерички професор Данијел Сервер, који је и најавио повратак Олбрајтове на „место злочина“, према речима Милисава Паића, такође je један од лобиста који се надају да ће се наставити политика Америке према Балкану која је била пре инаугурације Доналда Трампа.

„Србија треба да буде пацификована или, ако буде потребно, неким обојеним револуцијама натерана да прихвати независност Косова, да се угура у НАТО и да по њиховој стратегији цео регион југоисточне Европе буде стављен под евроатлански кишобран“, каже Паић.

Инсинуације да би Америка сарађивала са ЕУ током дијалога, односно са Немачком чији се став поклапа са садашњим америчким, обећава нам озбиљан притисак на нашу државу када говоримо о косовском питању, додаје он.

Марти Ахтисари и Медлин Олбрајт - Sputnik Србија
Сазнајемо: Ахтисари и Олбрајтова поново у тиму Приштине

„Поновљени су ставови да Србија не може да уђе у ЕУ ако не призна Косово, што би отворило пут Приштини за улазак у УН, а после и у НАТО, јер само држава-чланица УН може постати део ове војне Aлијансе. Међутим, на том путу се налази препрека — а то је Србија, јер без нашег признања Косова ниједно друго признање не може им дати оно што желе — а то је државност“, закључује Паић.

Обојене револуције нису искључене

У том контексту, напомиње он, не треба се плашити повратка старих америчких јастребова јер су нам њихове стратегије већ познате, што значи да знамо и са којим оружјем да се боримо, односно рукујемо.

Подсетимо, Сервер је изјавио да није важно шта Срби мисле о Мадлен Олбрајт, јер је она важна у делу света који мисли о спољној политици и демократији. Како је рекао, чињеница што је била заговорник бомбардовања Србије и све остале њене „заслуге“ према Србији падају у воду наспрам њеног утицаја.

Сервер, Олбрајтова и конгресмен Елиот Енгел говорили су недавно у америчком Одбору за спољне послове и где се чуло да је јасно да Александар Вучић не жели да буде председник који ће признати Косово, те да морају бити спремни да сачекају председника Србије који ће то урадити.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала