Руски „авион 21. века“ први пут полетео са руским моторима /видео/

© Фото : UAC Авион МС-21-310 са руским моторима ПД-14
Авион МС-21-310 са руским моторима ПД-14 - Sputnik Србија
Пратите нас
Руски путнички авион МС-21-310 („Магистрални авион 21. века”), у који су уграђени руски мотори ПД-14, извео је свој први лет, саопштила је прес-служба руске државне корпорације „Ростех“.

„Са аеродрома Иркутске ваздухопловне фабрике руске авио-корпорације 'Иркутск'(део 'Ростеха') 15. децембра реализован је први лет авиона МС-21-310, опремљеног новим руским моторима ПД-14. Лет је трајао сат и 25 минута“, саопштила је прес-служба.

Током лета тестирани су режими рада мотора, стабилност и управљивост авионом, као и функционисање свих његових система.

„Крајем новембра током посете корпорације 'Иркутск' колеге и ја смо извршили инспекцију припреме новог МС-21. Тада смо договорили да први лет МС-21-310 са новим мотором ПД-14 буде реализован до краја ове године. Данас видимо резултат доследне државне политике у области развоја високотехнолошких грана. Имамо нову генерацију конструктора и производних радника, а сада видимо плодове рада десетине хиљада људи, који су радили у предузећима за авио-моторе како би се овај лет реализовао“, рекао је министар индустрије и трговине Русије Денис Мантуров.

Према речима генералног директора корпорације „Ростех“ Сергеја Чемезова, овај лет је резултат обједињавања два најважнија програма цивилне авио-индустрије у Русији – авиона МС-21 и мотора ПД-14.

„Напорима научника, конструктора, инжењера, радника прави се авион нове генерације који враћа нашу земљу у највишу лигу светске авијације“, рекао је Чемезов.

МС-21 је цивилни авион који ће бити предвиђен за летове на удаљености до 6.000 километара. Основна верзија авиона МС-21-300, која има уграђен амерички мотор PW1400, тренутно пролази сертификациона тестирања. Претпоставља се да ће купци моћи да одаберу који мотор ће авион имати. Планирано се да се у будућности направе и верзије авиона МС-21-200 (од 132 до 165 места) и МС-21-400 (до 250 места).

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала