Конференција за штампу Сергеја Лаврова и Александра Вучића - Sputnik Србија

Лавров и Вучић: Потврда пријатељства и стратешке сарадње Русије и Србије

Пратите нас
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров посетио је Србију. Лавров и председник Србије Александар Вучић присуствовали су церемонији паљења Вечног пламена на Спомен-гробљу ослободилаца Београда, након чега су посетили Храм Светог Саве где су положили цвеће на гроб патријарха Иринеја.

После тога Лавров се састао са српским колегом Николом Селаковићем и том приликом је потписан План консултација између Министарства иностраних послова Русије и Министарства спољних послова Србије за 2021-2022. годину.

Селаковић и Лавров потврдили су да главни темељ за сарадњу две земље остаје поштовање међународног права и поновили да Резолуција 1244 оквир за решавање косовског питања.

Сергеј Лавров сусрео се и са председником српске скупштине Ивицом Дачићем.

Током састанка, Лавров је пренео Дачићу да Србија увек може да рачуна на подршку Русије у међународној арени.

Дачић је искористио прилику да још једном захвали Руској Федерацији на снажној подршци коју пружа Србији на међународном плану, посебно у вези са питањем Косова и Метохије.

После сусрета са Ивицом Дачићем Сергеј Лавров и Александар Вучић одржали су заједничку конференцију за новинаре.

Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
17:56 15.12.2020

Председник Србије Александар Вучић је, коментаришући одлуку чланова Председништва БиХ Жељка Комшића и Шефика Џаферовића рекао да је увредљиво не дочекати госта на најбољи начин, али да свако бира свој пут.

Вучић је на конференцији за новинаре после сусрета с Лавровом рекао да би на аргументацију Џаферовића и Комшића да је Лавров говорио о војној неутралности Републике Српске имао доста противпитања и аргумената.

Није Лавров тај који не поштује ту земљу него они сами, додао је Вучић.

"Лепо је да покажете гордост на један дан а сутрадан, шта је народ добио од тога", упитао је Вучић.

У том контексту он је навео и пример Црне Горе која је саопштила да остаје при санкцијама према Русији.

"Сигурно су они бољи политичари од мене, ми нећемо да уводимо санкције. Различито видимо своје интересе и јесте суштина земље да самостално доносимо одлуке. Ја сам поносан на то", додао је председник Србије.

Коментаришући изјаву министарке спољних послова БиХ Бисере Турковић која је српског члана Председништва БиХ Милорада Додика упоредила са Хитлером Вучић је рекао да је у главе многих људи ушло је фалсификовање историјских чињеница и да многи заборављају да су убедљиво најстрадалнији од Хитлера на овом простору били управо Срби.

"Чак и да то није такав случај, да ви неког ког не волите поредите са човеком који је спровео холокауст стварно не могу да разумем. И да при том то не наиђе ни на какву реакцију међународне заједнице", каже Вучић.

Он је нагласио и да је сваки разговор бољи од бежања са сусрета, а као пример навео своје разговоре са онима који од Србије траже да призна Косово.
"То су тешки разговори али боље је да разговарате. Не видим алтернативу», рекао је Вучић и поручио да ће Србија да гради добре односе са Русијом.
То кажем и у Вашингтону и Бриселу. Као што кажем и нашим руским пријатељима да је Србија на европском питању. Политика искрености је најбоља политика", закључио је српски председник.

17:49 15.12.2020
17:43 15.12.2020

Лавров је истакао да је У Москви изузетно високо оцењено учешће Вучића на паради поводом 75. Година од победе у Другом светском рату.

"Разговарали смо о развоју трговинске и економске сарадње. Посебна тема високе технологије, нуклеарна енергија, дигитализација. Разговарали смо и о борби против вируса корона и наши стручњаци су на располагању".

"Подржали смо избалансирану политику Србије у успостављању односа са свим земљама, то је темељ и руске политике. Поздравили смо опредељење Србије за војну неутралност, такав став доприноси миру и стабилности".

Поводом навода о руском утицају у Србији и супротстављању Запада пријатељству Русије и Србије, Лавров је рекао да је Србија суверена држава и да Русија поштује напоре српског руководства да развија једнаке и узајамно корисне односе са свим спољним партнерима.

Конференција за штампу Сергеја Лаврова и Александра Вучића - Sputnik Србија
17:36 15.12.2020

Имамо заједничку улогу са Русијом у одбрани истине у вези са оним сто се десило токо Другог светског рата. Постоје разни покушаји фалсификовања историје, али заједно ћемо се борити против тога. О Храму: захвални Русији и Путину за значајну финансијску помоћ за Храм, за мене најлепшег на свету. Разговарали смо о енергетици, војно-техничкој сарадњи, економији, извозу наших пољопривредних производа, порасту робне размене, рекао је Вучић.

"Захвални смо на подршци наших руских пријатеља територијалном интегритету и суверенитету Србије, а посебно Лаврову, који се за то и лично залаже. 
Поновио сам став да ћемо сачувати насу војну неутралност, да нећемо бити део ниједног војног блока".

17:35 15.12.2020
16:39 15.12.2020

Билатерални састанак председника Србије Александра Вучића и руског министра иностраних послова Сергеја Лаврова почео је око 16.30.

Састанку присуствују и српски министар спољних послова Никола Селаковић, амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко, као и министар Ненад Поповић.

Предвиђено је да се после састанка, око 17.30 сати, Вучић и Лавров обрате јавности.

16:38 15.12.2020
Бројне новинарске екипе чекају састанак Вучића и Лаврова - Sputnik Србија
16:00 15.12.2020

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић састао се данас са министром спољних послова Русије Сергејом Лавровом и том приликом му уручио специјалну графику законодавног дома.

Дачић је Лаврову уручио графику законодавног дома, јер је Лавров често знао да дарује Дачићу своје изванредне графике, које би настајале брзопотезно у време њихових бројних сусрета док је обављао функцију министра спољних послова.

Дачић је Лаврова дочекао испред Дома народне скупштине, срдачно су се поздравили и Дачић му је представио свој кабинет.

Србија увек може рачунати на подршку Русије

Србија увек може да рачуна на подршку братске Русије у међународној арени, посебно у вези са питањем Косова и Метохије, поручио је данас министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на састанку са председником Скупштине Србије Ивицом Дачићем.

Лавров је честитао Дачићу ступање на нову дужност и пожелео му пуно успеха у даљем раду, уз наду да ће и на новој функцији наставити да доприноси развоју братских и пријатељских веза између две земље, саопштено је из парламента.

Министар Лавров пренео је поздраве председника Државне Думе Вјачеслава Володина и председнице Савета Федерације Валентине Матвијенко и њихове позиве упућене председнику Народне скупштине да ускоро посети Москву.

Председник Народне скупштине Ивица Дачић се захвалио на срдачним честиткама и рекао да му је велика част што дочекује свог дугогодишњег колегу, али и пријатеља у дому највишег представничког тела Републике Србије.

Истакао је чињеницу да је ово друга посета Сергеја Лаврова од почетка пандемије изазване вирусом ковид-19, што је несумњиво одраз одличних односа између Србије и Русије.

Председник Скупштине искористио је прилику да још једном захвали Руској Федерацији на снажној подршци коју пружа Србији на међународном плану, посебно у вези са питањем Косова и Метохије.

Захвалио је и на помоћи коју је Руска Федерација пружила и наставља да пружа Србији у борби са корона вирусом.

Дачић је изразио уверење да ће постојећи стратешки односи наставити да се унапређују на свим нивоима, истичући спремност да на новој функцији својим личним доприносом додатно ојача сегмент парламентарне сарадње између две земље.

Информисао је саговорника да је у Народној скупштини већ формирана Посланичка група пријатељства са Русијом, која броји 145 чланова и која је спремна да настави да сарађује са својим колегама како у Државној думи, тако и у Савету федерације.

Министар Лавров је истакао да његова посета у време пандемије доказ снажних пријатељских односа између Руске Федерације и Републике Србије.

15:14 15.12.2020

Руски шеф дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да Русија, по питању Косова, пружа пуну подршку Србији.

"Жао нам због тога што ЕУ није у стању да приволи Приштину да испуни постојеће договоре, посебно оно што се тиче ЗСО", рекао је Лавров.

Руски шеф дипломатије је рекао да су обе данашње церемоније одржане у деловима града који су симбол заједничке борбе против зла, заједничке сарадње и међусобног разумевања.

"Поштовање међународног права, Повеље УН, то су принципи на којима се заснива наша сарадња", навео је Лавров.

Сергеј Лавров - Sputnik Србија
15:05 15.12.2020

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић зхавалио се руском колеги на подршци територијалном интегритету Србије на међународној арени и у међународним организацијама.

"Ова захвалност иде и лично Вама, јер сте неретко умели да дигнете глас у знак подршке Србији", рекао је Селаковић, додајући да је Храм Св. Саве симбол данашњег пријатељства и путоказ за даљу сарадњу.

Селаковић се захвалио Лаврову јер је напорима Русије очувана могућност да се у СБ УН чује извештај о КиМ.

"Овде сте увек добродошли", рекао је Селаковић.

Селаковић и Лавров потписали су План консултација између Министарства иностраних послова Русије и Министарства спољних послова Србије за 2021-2022. годину.

14:38 15.12.2020

Министар спољних послова Русије своју посету Србији наставио је састанком са српским колегом Николом Селаковићем у Министарству спољних послова.

Састанак је почео око 14 часова, након којег се очекују изјаве за медије двојице министара.

Селаковић и Лавров потписаће и План консултација између Министарства иностраних послова Русије и Министарства спољних послова Србије за 2021-2022. годину.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров и министар спољних послова Србије Никола Селаковић - Sputnik Србија
14:31 15.12.2020

Председник Александар Вучић захвалио је председнику Русије Владимиру Путину и шефу руске дипломатије Сергеју Лаврову на свој помоћи коју је Русија пружила у изградњи Храма Светог Саве у Београду.

"Више од 100 година постоји идеја о изградњи храма Светог Саве. Деценијама смо се мучили, али смо уз велику подршку и помоћ наших руских пријатеља успели да изградимо и највећи део посла урадимо у последњој деценији", подсетио је Вучић, који је са Лавровим положио цвеће на гроб патријарха Иринеја.

 

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров обишао Храм Светог Саве - Sputnik Србија

Вучић је додао да је сигуран, познавајући упокојеног патријарха Иринеја, да би он данас био поносан да је са Лавровом у Храму.

"Гледао би куполе, дивио им се, као и мајсторству руских уметника. Наше је да данас кажемо велико хвала председнику Путину. Не љутите се што се ми поносимо користећи ваше речи ''величанствено'' да кажемо да имамо најлепши храм на свету", рекао је Вучић и још једном замолио руског министра да пренесе изразе захвалности председнику Русије.

13:57 15.12.2020

Руски председник Владимир Путин поздравио и честитао у писму које је прочитао Лавров, завршетак радова у Храму Светог Саве.

"Само подизање цркве је инспирисало и уједињавало више генерација Срба", навео је Путин у писму.

13:43 15.12.2020

13:38 15.12.2020

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је дуг према погинулим јунацима велики "онолико колико је велика наша слобода".

Истакао је да су руски и српски народ били на истој страни права, правде и слободе.

"Зато нам је данас задатак да се боримо против прекрајања историје", навео је Вучић.

Додао је да Русија увек може да рачуна на Србију као постојаног пријатеља.

Председник Србије је навео да ће „Вечна ватра" да нас подсећа да немамо право на заборав.

Како је рекао, кад изгуби слободу, човек изгуби памћење, човек изгуби све.

"А то је нешто што никад нећемо заборавити", поручио је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија
13:36 15.12.2020

Председник руског војно-историјског друштва и помоћник руског председника Владимир Медински рекао је да ће остати упамћено како је Србија, као и Совјетски Савез била жртва варварске агресије нацизма и ужасног геноцида од стране нациста и њихових присталица.

„Сећамо се да током читавог рата на територији читаве Југославије нацистичка војска са својим савезницима била приморана да има десетине дивизија да би се борила против југословенске армије“, рекао је он.

„Сваки српски патриот који је учествовао у борбама је помагао Црвеној армији да одбранимо отаџбину и победимо нацизам“, закључио је.

Он се на крају захвалио руководству Србије на солидарности и организацији овог значајног догађаја.

13:25 15.12.2020

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров рекао је да је велика част што учесвује у церемонији паљења Вечне ватре, захваливши се српским прикатељима на организацији догађаја.

Лавров је тако пренео, како је навео, топле поздраве руског председника Владимира Путина.

„И данас је захвљајући доследном ставу руског руководства у очувању историје данас упаљена овде“.

Вечна ватра је према његовим речима симбол духовног јединста Руса и Срба.

"Да поштујемо сећање на оне који су по цену свог живота спасли свет", рекао је Лавров.

 

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров - Sputnik Србија
13:17 15.12.2020
Војни оркестар на Спомен-гробљу ослободилаца Београда  - Sputnik Србија
13:16 15.12.2020

На Спомен-гробљу ослободилаца Београда упаљена је "Вечна ватра" код истоименог споменика, у присуству председника Србије Александра Вучића и руског министра спољних послова Сергеја Лаврова, који борави у посети Београду.

Пламен ће горети као симбол пријатељства руског и српског народа и њиховог заједничког страдања у Другом светском рату.

Након подсећања на паљење бакље Вечне ватре у Москви, путем видео бима, руски гардисти донели су пламен, после чега је српски гардиста бакљом упалио ватру на споменику у Београду.

Пламен "Вечне ватре" у Србију је пренет специјалним авионом руског Министарства одбране.

Вучић и Лавров затим су положили венце на споменик "Вечна ватра" на коме, иначе, пише "Нико није заборављен, ништа није заборављено".

У темеље тог споменика постављена је капсула са земљом из Русије у фебруару ове године, када је руски министар одбране Сергеј Шојгу био у званичној посети Београду.

Претходно су Вучић и Лавров, на улазу у Гробље ослободилаца обишли изложбу Руског министарства одбране поводом победе над фашизмом у Другом светском рату.

Пренос Вечног пламена из Москве у Београд - Sputnik Србија
13:09 15.12.2020
13:08 15.12.2020

Александар Вучић и Сергеј Лавров обилазе изложбу која је посвећена Другом светском рату, након чега ће присуствовати церемонији паљења вечне ватре на Спомен-гробљу ословодилаца Београда.

13:04 15.12.2020

Место где ће бити запаљен Вечни пламен налази се на Гробљу ослободилаца Београда

Место где ће бити запаљен вечни пламен - Sputnik Србија
13:00 15.12.2020
12:38 15.12.2020

Лаврова су на аеродрому "Никола Тесла" сачекали српски колега Никола Селаковић, руски амбасадор Александар Боцан Харченко и српски амбасадор у Москви Мирослав Лазански.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров и амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко - Sputnik Србија
12:09 15.12.2020
12:07 15.12.2020

Руског шефа дипломатије Сергеја Лаврова ће на аеродрому у Београду дочекати српски колега Никола Селаковић. 

12:07 15.12.2020
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала