Вештачко Сунце у срцу Европе: Праве га највеће силе и може да промени историју /фото, видео/

© AP Photo / Wilfredo LeeСунце
Сунце - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Вештачко Сунце, фузиони нуклеарни реактор, биће направљено у срцу Европе, у јужној француској области Прованса. Праве га највеће светске силе, САД, Русија, Кина, Европска унија, Јапан, Индија и Јужна Кореја. Његово монтирање је почело, а када почне да ради 2025, могло би да промени историју.

Пројекат Међународног термонуклеарног експерименталног реактора (ИТЕР) коштаће 25 милијарди долара. Недавно су завршени неки од његових кључних делова, а циљ је да почне експериментални рад за пет година.

Иако би многи рекли да је ово веома скуп експеримент, он би могао да промени светску историју, пише „Сајентифик Америкен“, Ако реактор оствари свој главни циљ, да нуклеарном фузијом створи више енергије него што је потроши, свет би могао да уђе у потпуно другачији начин живота.

​Нуклеарна фузија, процес који се одвија на Сунцу и у ком се енергија ствара спајањем два атома у један, била би неограничен извор енергије, која би се добијала без загађења околине и радиоактивног отпада.

​Велики изазов је како направити минијатурну звезду унутар електране и онда је контролисати због екстремних услова у којима се нуклеарна фузија одиграва.

​Срце експеримента је цилиндар тежак 23.000 тона у ком суперпроводљиви магнети треба да задрже плазму температуре 150 милиона степени Целзијуса довољно дуго да би се остварила фузија. То није само тежак задатак на пољу физике, већ и на пољу грађевине - делови се праве широм света и слажу у Француској као слагалица која мора да ради.

​Електрана би требало да почне да ради за пет година, а пуну снагу да достигне 2035. Уколико експеримент успе, човечанство би могло да се отараси нафте, угља, нуклеарних електрана и то све уз производњу енергије која нема никакве негативне последице по околину, каже Бернар Биго, директор ИТЕР-а.

​ИТЕР ће бити једно од најтоплијих и истовремено најхладнијих места у свемиру. У том постројењу плазма ће достизати температуру од 150 милиона степени Целзијуса, док ће магнети који је контролиши бити охлађени на -269 степени. Раздвајаће их челична „завеса“ пресвучена берилијумом.

​Машина позната као токамак, без које не би могло да буде фузије и која је заправо фузиони реактор, биће највећа на свету и њено постављање је већ почело. Урађена је по замисли коју су развили совјетски физичари крајем педесетих година 20. века.

Електрана би требало да производи 500 мегавата енергије из уложених 50 мегавата за загревање, предвиђено је плановима. Енергија неће бити претварана у струју, што иначе раде нуклеарне електране, већ јој је задатак да испита могућност примене фузије у производњу енергије, будући да је највећи проблем до сада био то што се више енергије утроши него што се произведе. Такође, ИТЕР треба да покаже и да је процес фузије безбедан.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала