Истрага порекла короне: СЗО шаље мисију у Кину

© AP Photo / Xiong Qi / XinhuaКовид болница у Вухану
Ковид болница у Вухану - Sputnik Србија
Пратите нас
Међународна мисија коју води Светска здравствена организација (СЗО) отићи ће у кинески Вухан у првој недељи јануара како би истражила извор вируса корона.

Кина је званично објавила први случај вируса 31. децембра прошле године и одмах затворила пијацу у Вухану, за коју многи верују да је извор заразе, објавио је Ројтерс, преноси Танјуг.

Министри здравља бројних земаља позвали су СЗО да идентификује извор вируса и на који начин је прешао са слепог миша на човека.

Гонг Синхуа, 76, са заштитном маском, пуши лулу на уличној пијаци скоро годину дана након избијања пандемије у Вухану, провинција Хубеј, Кина, 7. децембра 2020. године. - Sputnik Србија
Нулти пацијент Вухан: Живот годину дана након избијања пандемије

Тренутно се тим од 12 до 15 међународних експерата припрема да оде у Вухан да испита доказе, укључујући људске и животињске узорке које су сакупили кинески научници, на основу чега ће правити студију.

Теа Фишер, члан СЗО тима из Данске, рекла је да ће научници одмах после Нове године отићи у Кину на шестонедељну мисију, укључујући и двонедељни карантин по доласку у најмногољуднију земљу света.

„Фаза један је требало досад да буде комплетирана, на основу информација које имамо, и треба да видимо неке резултате. Ако тако буде када дођемо у Кину, то ће бити фантастично, јер ћемо моћи да уђемо одмах у фазу два“, рекла је она.

САД, које су оптужиле Кину да је сакрила извештај о почецима вируса корона, позвале су на „транспарентност“ приликом истраге СЗО и критиковале Кину, јер је прво својим научницима дала могућност да ураде прелиминарну истрагу.

Кинески државни медији су тврдили да је Ковид-19 постојао у иностранству пре него што је откривен у Вухану, наводећи присуство вируса на замрзнутим паковањима хране, а неки научни часописи су тврдили да је Ковид-19 кружио Европом прошле године.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала