Како Русија може да извуче корист из трговинског рата Кине и Аустралије

© Sputnik / Александр Кряжев / Уђи у базу фотографијаУтовар угља у вагоне у руднику "Бачатски"
Утовар угља у вагоне у руднику Бачатски - Sputnik Србија
Пратите нас
Трговински рат Кине и Аустралије довео је до тога да је Пекинг забранио увоз аустралијског угља. У овој ситуацији руске компаније покушавају да замене Аустралију на кинеском тржишту и повећају извоз за десет пута, пише "Комерсант".

Компанија „Елгаугољ“ која поседује највећи рудник угља у Русији очекује да повећа до 30 пута продају у Кини у наредне четири године – са милион тона у 2020. години до 30 милиона у 2023. години.

У покушају да заради на расту цена угља, руска компанија хитно отвара заједничко предузеће са кинеским „Guohang Ocean Shipping“ који може да превезе до 40 милиона тона терета годишње. Ово заједничко предузеће ће промовисати угаљ на кинеском тржишту и решавати питања са државним органима Кине.

Како се претпоставља, Кина ће до 2023. године заменити већи део угља из Аустралије и САД руском рудом која има сличне карактеристике.

Кина је ушла у трговински рат са Аустралијом у октобру, када је Камбера покренула међународну истрагу о пореклу вируса корона и узроцима пандемије.

За то време, уведени су порези на јечам и вино, забрањен увоз једног броја производа, а припрема се и забрана увоза руде гвожђа.

Државни комитета за послове развоја и реформу Кине саопштио је највећим енергетским компанијама у земљи да могу увозити угаљ из било које државе, без царина, само не из Аустралије.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала