Лавров: Медијске „сензације“ о двоструком и троструком „тровању Наваљног“ су смешне

© МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистри спољних послова Русије и Хрватске Сергеј Лавров и Горан Грлић Радман
Министри спољних послова Русије и Хрватске Сергеј Лавров и Горан Грлић Радман - Sputnik Србија
Пратите нас
„Сензација“ у западним медијима о двоструком или троструком „тровању“ опозиционара Алексеја Наваљног говори о недостатку етике код партнера, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров, који се налази у посети Загребу.
„Занимљиво је читати све те вести, али манир у коме се те вести представљају говоре само једно – наши западни партнери немају никакве етичке стандарде, губе способност за нормалан дипломатски рад и не желе да поштују међународно-правне норме када је реч о утврђивању чињеница“, додао је Лавров.

Према његовим речима, Москва је већ навикла на то да САД и друге западне земље просто објаве у медијима нове оптужбе на рачун Русије, „било да су то хакери или нека сензација о двоструком, па чак и троструком тровању (Алексеја) Наваљног“.

„Логика је овде следећа – ако смо, на пример, објавили нове чињенице које су откриле немачке обавештајне службе о тровању Наваљног, а Москва већ два дана ћути то значи да је крива. Штетност таквог приступа је, по мом мишљењу, очигледна сваком нормалном човеку“, рекао је руски министар.

Лавров се осврнуо и на продужетак Споразума о ограничавању стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ 3), рекавши да од Москве више ништа не зависи и да треба сачекати да нова америчка администрација дефинише свој приступ у вези са тим питањем.

ЕУ није спремна за нормалне односе са Русијом

Током прес-конференције у Загребу шеф руске дипломатије је истакао да све чињенице указују на то да Европска унија није спремна за нормалне односе са Русијом.

„Дотакли смо се ситуације у односима између ЕУ и Русије. Наша процена је очигледна – све чињенице указују на то да Европска унија као структура није спремна за нормалне односе са Руском Федерацијом“, рекао је руски министар на прес-конференцији након састанка са министром спољних послова Хрватске Горданом Грлићем Радманом у Загребу.

Руски дипломата је такође истакао да то нимало не спречава Русију да развија „добре, ефикасне и равноправне односе са хрватским колегама и пријатељима“.

Лавров је истакао да ће се наставити контакти између Русије и Хрватске на највишем нивоу вероватно након побољшања ситуације са вирусом корона.

Руски дипломата је на крају позвао министра спољних послова Хрватске да посети Русију.

Подсетимо, Лавров је у Хрватску допутовао после посете Србији и БиХ.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала