Прича о „љубавном џихаду“: Није слутило на добро када је полиција упала на свадбу

CC0 / Pixabay / Венчање у Индији
Венчање у Индији - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
У многим земљама на брак између припадника различитих вероисповести гледа се попреко, али у Индији због тога можете да завршите и у затворској ћелији.

Ово је прича о Хајдару Мансури (34) и двадесетосмогодишњој Шабили Чанд у индијској северној држави Утар Прадеш. После једногодишње везе одлучили су да се венчају.

Анонимна пријава

Идилу је, међутим, помутила - вера. На дан венчања, 8. децембра, неко је позвао полицију и чланове радикалних десничарских хиндуистичких група Бајранг Дал и Хинду Вахини, преноси Слободна Далмација.

Објашњење због чега је позвана полиција било је врло једноставно: Младић је муслиман, а девојка хиндускиња! А то је, према њима, “љубавни џихад”, термин који радикалне хиндуистичке групе користе да би оптужиле муслиманске мушкарце за преобраћање жена браком.

Локални активиста Арман Кан, који је помагао да до брака дође, објаснио је како га је Хајдар Мансури замолио за помоћ у организацији венчања, и све је било у реду док се пред младенцима нису појавили полицајци и припадници десничарских група.

Несуђени брачни пар одведен је у полицијску станицу, јер су младини родитељи поднели полицији пријаву да им је ћерка нестала. Пар је задржан преко ноћи у полицијској станици, али сутрадан је венчање дозвољено пошто је полиција утврдила да су обоје - муслимани. Шта би било да нису?

Два дана после инцидента, полиција је појаснила да венчање не представља кршење људских права било које особе. Утврђено је да није прекршен ниједан закон и да је само истражен случај према новом Закону о конверзији.

Они су одрасли, могу слободно да се венчају

Прошлог месеца, држава Утар Прадеш је под притиском десничарских хиндуистичких група, увела контроверзни закон под називом “Забрана незаконитог преобраћања”, против такозваног “љубавног џихада”, спречавајући на тај начин бракове хиндуса са следбеницима других вероисповести.

Новим законом предвиђена је казна затвора до 10 година ако неко почини кривично дело.

Чим је закон ступио на снагу забележено је много пријава полицији, али неколико њих било је мотивисано без икаквог веродостојног доказа.

Један од таквих случајева је био и са извесним Шахидом Мианом који је нешто раније овог месеца пријавио да су његову двадесетдвогодишњу ћерку отеле три особе.

Шахид је покренуо поступак против Сидарт Саxене званог Аман, његове сестре Ћанћал и Маној Кумар Саxене.

„Поднели смо пријаву 5. децембра да су моју ћерку отели Маној и Аман. Полиција је девојчицу пронашла већ сутрадан, али није нам допуштено да је видимо. Забринути смо“, рекао је Шахид.

Полицајац Равиндра Кумар рекао је да је девојка изјавила да жели да живи с Аманом, да су они одрасли и да могу слободно да се венчају.

У сличним случајевима, мушкарци муслиманске вероисповести се хапсе када се против њих поднесе пријава.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала