Министарка просвете: Цетињска Богословија да буде део образовног система Црне Горе

© Фото : МитрополијаГојко Перовић са министарком просвете
Гојко Перовић са министарком просвете - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Ресор министарке др Весне Братић и министарства просвјете, науке, културе и спорта активно ће учествовати у интегрисању најстарије школе у Црној Гори- цетињске Богословије у образовни систем Црне Горе.

То су неки од закључака са данашњег састанка са ректором Сетињске богословије оцем Гојком Перовићем, свештеником Мирчетом Шљиванчанином и представницима ове школе.

Тиме би једна од најстаријих образовних установа у Црној Гори основана давне 1863. године постала дио званичног образовног система Црне Горе и била уважена и помогнута од стране државних институција, казала је министарка Весна Братић.

“Ако имамо у виду да у Црној Гори више од осамдесет одсто грађана јесу вјерници Српске православне цркве у Црној Гори, више је него логично да се цетињска Богословија акредитује и оствари сва законска права и статус који јој припадају а које до сада није имала”, поручила је она.

Ректор ове школе протојереј Гојко Перовић је изразио задовољство због спремности министарке да учествује у активном дијалогу и раду на томе да Цетињска богословија постане дио званичног школског система Црне Горе.

© Фото : МитрополијаГојко Перовић и министарка просвете Црне Горе Весна Братић на састанку
Министарка просвете: Цетињска Богословија да буде део образовног система Црне Горе - Sputnik Србија
Гојко Перовић и министарка просвете Црне Горе Весна Братић на састанку

Он је казао да из Богословије не траже ништа више од статуса који има исламска школа “Медреса” у Црној Гори као и да Богословија до сада није имала никакву помоћ од стране државних органа Црне Горе.

"Ми ћемо у будућем периоду радити на усклађивању нашег програма са важећим школским програмом како бисмо што лакше интегрисали нашу школу у црногорски образовни систем", казао је он.

Састанак је, како је саопштено, протекао у веома конструктивној атмосфери а представници Министарства и Богословије су исказали спремност да у будућности још чвршће сарађују, како на превазилажењу овог иницијалног проблема тако и на унапређењу свих могућих облика сарадње.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала