„Није показао да су животи Црнаца битни“: У Америци траже промену имена школе „Абрахам Линколн“

© Flickr / OlgaАбрахам Линколн
Абрахам Линколн  - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Саветодавни комитет за школска имена Уједињеног школског округа Сан Франциска препоручио је уклањање имена бившег председника Абрахама Линколна из средње школе, јер он, наводно, „није показао“ да су му „црни животи икада били битни“.

Линколн је међу десетинама личности за које одбор за преименовање школског округа тврди да је водио живот испуњен расизмом и због тога не би требало да буде на школској згради, наводи „Сан Франциско хроникл“.

Комитет указује да је Линколн, третманом америчких Индијанаца испунио „услов за преименовање“ школе која носи његово име.

„Дискусија о Линколну била је усредсређена на његово третирање америчких староседелаца. Историја Линколна и америчких домородаца је сложена, ни приближно толико позната као она из времена грађанског рата и ропства. Линколн, као и председници пре њега и већина после, политиком или реториком није показао да су му црни животи икад били важни осим 'људског капитала' или као жртви у изградњи земље“, рекао је председник Комисије за преименовање и учитељ првог разреда Џеремаја Џефрес.

Линколн је 1862. објавио Проглас о еманципацији, којим је објавио да су робови у државама Конфедерације слободни. Исте године водио је и кампању за ратификацију 13. амандмана којим је ропство окончано 1865. године.

„Искорењивање проблематичних имена и симбола који тренутно преплављују зграде, улице широм града достојан је подухват. Само добро из тога може произаћи“, наводи се у извештају.

Комитет је покушао да преименује десетине школа, док критичари кажу да је поступак „који очигледно користи цитате из Википедије или селективне изворе вести а не историјске записе или свеобухватан истраживачки приступ“ – аматерски и да представља „бацање новца“.

Међу осталима, на листи за промену имена је и средња школа „Џорџ Вашингтон“, названа по првом председнику САД који је колонисте одвео до победе током рата за независност. Према одбору, Вашингтон је циљано постао „власник робова и колонизатор“.

На листи се нашла и основна школа „Томас Џеферсон“ упркос томе што је названа по творцу „Декларације о независности“ САД, наводи „Дејли колер“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала