Рогозин: Нова „Ангара“ ће бити двоструко моћнија од „Протона“

© Sputnik / Ministry of Defence of the Russian Federation / Уђи у базу фотографијаRussia’s Angara-A5 rocket launched on maiden flight
Russia’s Angara-A5 rocket launched on maiden flight - Sputnik Србија
Пратите нас
Ракета-носач „Ангара-А5В“ биће двоструко моћнија од „Протона“ и задовољиће све потребе „Роскосмоса“ до 2032. године, саопштио је шеф руске свемирске корпорације Дмитриј Рогозин.

Трећи степен ракете ће покретати мотор који ће сагоревати течни водоник.

„У тој верзији (А5В) 'Ангара' ће бити дупло моћнија од 'Протона'. То још није гигатешка ракета (која може да лансира у ниску орбиту 50 тона терета), али јесте супертешка ракета, која је способна да реши све наше задатке до 2032. године“, написао је Рогозин на твитеру.

​Он је подсетио да су већ почели радови на мотору РД-0150 за ракету „Ангара-А5В“.

Рогозин је такође написао да ће Министарство одбране Русије и „Роскосмос“ следеће године реализовати два лансирања ракете „Ангара“.

„Следеће године ћемо реализовати лансирање како тешке, тако и лаке ракете 'Ангара', с тим што ће тешка летети са моћним потисним блоком 'Персеј'. Лансирања ће се извести према програму тестирања лета, где је наручилац Министарство одбране. Велико им хвала“, написао је Рогозин.

​До сада су реализована три лансирања ракете „Ангара“ – 2014. године су полетеле лака и тешка верзија, а 2020. године лансирана је тешка „Ангара“.

Раније је саопштавано да „Ангара-А5В“ може да лансира у ниску Земљину орбиту 37 тона терета на висину од око 200 километара. „Протон“ на исту висину може доставити око 23 тоне терета.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала