„Рудник литијума је од стратешког значаја за Србију“: Премијерка са представницима „Рио Тинта“

© Tanjug / TANJA VALICАна Брнабић
Ана Брнабић - Sputnik Србија
Пратите нас
Председница Владе Ана Брнабић разговарала је данас са представницима компаније „Рио Тинто“ о наставку реализације пројекта „Јадар“ и напретку израде студије оправданости, за коју је та компанија у 2020. години одобрила додатних 200 милиона долара.

Тиме укупна инвестиција „Рио Тинта“ у истраживање и развој „Јадар“ пројекта превазилази 450 милиона долара, речено је на састанку Брнабић са генералном директорком Компаније „Рио Тинто“ за борате и литијум Марни Финлејсон и директорком Компаније „Рио Сава експлорејшeн“ Весном Продановић.

Премијерка Брнабић је нагласила да је развој пројекта „Јадар“ од изузетног значаја за Србију и Лозницу и да ће се само у фази изградње рудника и постројења за прераду ангажовати више од 2.100 радника, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Када буде завршен, казала је председница владе, пројекат „Јадар“ биће модеран подземни рудник са ефикасним постројењем за прераду јадарита, као и свим потребним постројењима за одрживо управљање отпадом.

Применом најсавременијих технологија које је „Рио Тинто“ развио за прераду јадарита, посебно ће се водити рачуна о заштити животне средине, истакла је Брнабић.

Рекла је да је задовољна напретком студије оправданости у окvиру које је, у сарадњи са мештанима у Лозници, започео и процес откупа земљишта на којем ће бити изграђен будући рудник и фабрика за прераду јадарита.

Пројекат „Јадар“, који у Србији развија међународна рударско-металска групација „Рио Тинто“, од стратешког је значаја за Србију како због експлoатације литијума и бората из јадарита, тако и због укупног утицаја овог пројекта на развој зелене економије у Србији.

Тај пројекат подразумева развој савременог, технолошки напредног и одрживог рудника и постројења за прераду јадарита у периоду од најмање 50 година, са директним утицајем на БДП и развој одрживе економије у Србији, констатовано је на састанку, преноси Танјуг.

Саговорници су се сагласили да су сарадња и партнерство компаније „Рио Тинто“, Владе Србије и локалних заједница од кључног значаја за успех „Јадар“ пројекта.

Генерална директорка компаније „Рио Тинто“ за борате и литијум Марни Финлејсон истакла да та компанија производи метале и минерале који су од суштинског значаја за економију.

Сви наши производи имају значајну улогу у процесу транзиције ка зеленој економији, а када буде развијен, пројекат „Јадар“ ће производити литијум, материјал будућности и значајно ће допринети оснаживању профила Србије као дестинације која привлачи инвеститоре и ствара могућности за развој зелене економије, подвукла је Финлејсон.

На састанку у Влади Србије, којем су присуствовали и представници Министарства рударства и енергетике, речено је да је пројекат „Јадар“ од стратешког значаја за Србију и развој одрживог рударства, а да недавно формирану Радну групу за имплементацију пројекта „Јадар” чине представници компаније „Рио Тинто” и свих ресорних министарстава, јер је то пројекат целе Србије.

Посебно је наглашено да ће нарочита пажња и значај бити посвећени заштити животне средине, јер модеран рудник и фабрика за прераду јадарита укључују постројења за одрживо управљање отпадом и најсавременије постројење за пречишћавање отпадних вода, тако да непречишћена вода неће бити испуштена у реке, наведено је у саопштењу.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала