Руски амбасадор у Вашингтону: Предлог Москве о СТАРТ 3 и даље на снази

© Sputnik / Михаил Тургиев / Уђи у базу фотографијаРуски амбасадор у Вашингтону: Не потпирујемо протесте, то је антируска пропаганда
Руски амбасадор у Вашингтону: Не потпирујемо протесте, то је антируска пропаганда - Sputnik Србија
Пратите нас
Предлог Москве о томе да се Споразум о смањењу и ограничењу стратешког офанзивног наоружања продужи на пет година без икаквих услова и даље је на снази, рекао је руски амбасадор у Америци Анатолиј Антонов.

Антонов је говорио на видео-конференцији у организацији Универзитета у Џорџтауну.

„Русија је децембра 2019. године предложила САД да се Споразум продужи на пет година без било каквих услова... “, рекао је амбасадор, додајући да партнери у Вашингтону нису спремни на то.

Он је рекао да је актуелна америчка администрација током преговора практично игнорисала питања која брину Москву, укључујући питање противракетне одбране. Бавили су се само питањима од интереса за Америку.

Амбасадор је рекао да се Русија нада да ће бити могуће с новом администрацијом имати сусрете у вези са СТАРТ 3 али да је спремна на договор и са одлазећом администрацијом.

„Врата нашег преговарачког тима су отворена и спремни смо на дијалог. Разумем да је за Америку важно да постоји сагласност обе партије када је реч о потенцијалном споразуму са Русијом. И спреман сам да радим на томе и са републиканцима и са демократама“, додао је Антонов.

Споразум о стратешком наоружању

Председник Русије Владимир Путин предложио је у октобру да се Споразум о смањењу стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ-3) продужи на годину дана без икаквих предуслова и поручио шефу руске дипломатије Сергеју Лаврову да формулише тај став Русије и предочи га Америци.

Русија и Сједињене Америчке Државе потписале су овај споразум 2010. године. Према његовим условима, свака страна ће смањити своје стратешко офанзивно наоружање на такав начин да, седам година након ступања на снагу споразума и убудуће, њихова укупна количина не прелази 700 распоређених интерконтиненталних балистичких ракета, подморничких балистичких ракета и тешких бомбардера, 1.550 бојевих глава на њима, 800 распоређених и нераспоређених лансера ових ракета.

Споразум остаје на снази десет година (до 5. фебруара 2021. године), осим ако не буде замењен накнадним споразумом пре тог датума. Такође се може продужити за највише пет година (односно до 2026. године) уз обострану сагласност страна.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала