„Авангард“, „Циркон“, „Сармат“ – докле је Русија стигла у развоју најновијег наоружања

© Фото : Dynetics Нацрт хиперсоничног оружја
Нацрт хиперсоничног оружја - Sputnik Србија
Пратите нас
Присуство хиперсоничних ракетних система у Русији утиче на ситуацију у свету и мења је, рекао је руски председник Владимир Путин током годишње конференције, а такође је открио докле је Русија стигла у развоју најновијег наоружања.

Он је подсетио да се у Русији развија најновије наоружање, укључујући и хиперсонични ракетни систем „Авангард“, чија брзина достиже више од 20 маха, као и хиперсонична противбродска ракета „Циркон“, великог домета и брзине веће од осам маха.

Руски лидер је додао да је практично завршен рад на хиперсоничној крстарећој ракети „Циркон“, која се може лансирати са различитих носача.

„Појављује се 'Циркон', веома важно оружје. Недавно смо одржали још једно тестирање, веома важно за нас. У ствари, рад на њему је практично завршен. Брзина више од осам маха, домет велики. Може бити распоређена на носачима, како стационираним, тако и на бродовима и подморницама. Где се налази? У неутралним водама, израчунајте домети и брзину и све ће бити јасно. Да ли то некако утиче на ситуацију? Наравно, утиче и мења“, рекао је Путин.

Он је додао да се активно ради и на новој интерконтиненталној ракети „Сармат“, и да је процес у завршној је фази.

Према његовим речима, што се тиче другог наоружања, које је најављено у једном од његових обраћања – „на свему се ради“.

„Неки системи су већ на борбеном дежурству. 'Кинџал' је на борбеном дежурству. 'Пересвет' је ласерско оружје и већ је на борбеном дежурству“, рекао је Путин.

Такође је додао да добро напредује посао и када је реч о „Посејдону“.

„Што се тиче ракете са нуклеарним погонским системом глобалног домета, све се одвија према плану“, рекао је Путин.

Владимир Путин - Sputnik Србија
Путин Западу: Зашто мислите да смо будале?

Према његовим речима, „амерички партнери су имали теорија муњевитог удара, удара високо прецизним оружјем, пре свега по контролним центрима“.

Руски лидер је додао да ће Русија поседовати војну технику, потребну за супротстављање претњи од америчког хиперсоничног оружја до тренутка када оно буде направљено у САД.

„Американци имају високо прецизно оружје, још увек немају хиперсонично оружје. Направиће  га, наравно, то је очигледно, али како сам већ говорио, ми ћемо се до тад припремити. Питали сте на чему радимо – између осталог и на одбрани од будућег хиперсоничног оружја других водећих армија у свету. Уверен сам да ћемо то направити, на добром смо путу, активно радимо“, додао је руски лидер.

Трка у наоружању започела је изласком САД из Споразума о противракетној одбрани, рекао је руски лидер.

Новинари на Путиновој годишњој прес конференцији - Sputnik Србија
Путин: У току је трка у наоружању /видео, фото/
„Трка у наоружању се већ десила, очигледно је. Наком изласка САД из Споразума о противракетној одбрани све је и почело“, рекао је руски лидер, одговарајући на питање новинара шта ће бити уколико САД не пристану на продужење Споразума о ограничавању нуклеарног стратешког наоружања и да ли ће у том случају доћи до трке у наоружању.

Он је додао да Русија не намерава да се укључи у нову трку у наоружању, али ће осигуравати своју безбедност.

Према његовим речима, на основу талентованости инжењера, радника и научника Русија успева да компензује разлику у одбрамбеном буџету Русије и САД.

Он је додао да је Русија спремна да разговара о Споразума о мерама за даље смањење и ограничење стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ 3) са америчким партнерима.

„Ако се ништа не догоди, споразум ће престати да важи у фебруару. Јавно сам много пута говорио о томе да смо спремни да наставимо дијалог, знајући да је новоизабрани председник САД Џозеф Бајден – тако је звучало, у сваком случају, мени се тако учинило, изразио спремност за наставак дијалога, за очување тог главног документа. Ми смо спремни за то“, рекао је руски лидер.

Путин је додао да амерички систем противракетне одбране не представља сметњу за ново руско наоружање.
Руски лидер је истакао да је као одговор на америчко размештање глобалног система ПРО Русија могла или направити свој систем или изузетно наоружање.

„Или да сами направимо тај систем ПРО, или да правимо системе којима та ПРО није сметња. Ми смо то учинили, то се догодило помоћу хиперсоничног наоружања, укључујући 'Авангард'“, рекао је Путин.

Руски председник Владимир Путин одржао је годишњу конференцију за штампу на којој је одговорио на више десетина питања новинара, везана за ситуацију у земљи, али и у свету. Неке од главних тема су биле пандемија, вакцине, амерички избори, стање у војсци, гасовод „Северни ток 2“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала