„Јарс“, „Авангард“ и „Сармат“ – гаранција безбедности Руске Федерације

© SputnikАутономни лансирни уређаји ракетног комплекса „Јарс“ на Црвеном тргу у Москви, на паради поводом Дана победе над фашизмом
Аутономни лансирни уређаји ракетног комплекса „Јарс“ на Црвеном тргу у Москви, на паради поводом Дана победе над фашизмом - Sputnik Србија
Пратите нас
Руске Стратешке ракетне снаге ускоро ће у потпуности прећи на нове ракетне системе „Јарс“, „Авангард“ и „Сармат“. Незванична парола припадника руских Ракетних снага је: „После нас – тишина“, aли није циљ да се употребе, већ да служе као гаранција безбедности Руске Федерације.

Руска војска данас обележава Дан стратешких ракетних снага, чије само постојање и стална борбена готовост гарантују поуздану заштиту земље од напада било које светске силе. Циљ Стратешких ракетних снага Русије, од њиховог постојања, јесте одвраћање потенцијалног агресора, а не нуклеарни напад, јер у руском концепту употребе нуклеарног оружја нема превентивног напада. Дакле, Русија нуклеарно оружје сматра искључиво средством одвраћања, док је његова примена крајња мера.

У ери пооштреног политичког сучељавања Москве и Вашингтона јачање стратешких нуклеарних снага Русије, тзв. нуклеарне тријаде, добија прворазредни значај у одвраћању САД и НАТО-a. Најмоћнија компонента руске тријаде је копнена, али су импресивни и потенцијали стратешке авијације у чијем су саставу стратешки бомбардери Ту-160 и Ту-95М и подморница које могу да лансирају интерконтиненталне ракете.

Више од две трећине атомских носача руске стратешке нуклеарне тријаде налази се у Стратешким ракетним снагама.

Главно оружје стратешких ракетних снага су интерконтиненталне балистичке ракете са нуклеарним бојевим главама које могу погодити мету било где у свету. Тачни подаци о количинама наоружања руских ракетних јединица се не објављују, али руски медији наводе да у арсеналу имају око 400 интерконтиненталних балистичких ракета мобилног базирања и у подземним силосима.

У руској армији Стратешке ракетне снаге предњаче по темпу пренаоружавања, а удео савременог и модернизованог наоружања већ чини 81 одсто. Очекује се да ће до 2024. године „стратези“ бити у потпуности опремљени савременом техником.

У састав Стратешких ракетних снага РФ данас улазе три ракетне армије и 12 ракетних дивизија, од којих су четири стационарне дивизије са лансирним рампама и осам мобилних са покретним ракетним комплексима.

Сваког дана око шест хиљада руских војника и официра извршавају своје борбене дужности у ракетним силосима и мобилним комплексима.

„Јарс“, „Авангард“ и „Сармат“ јачају Стратешке ракетне снаге

Према прошлогодишњим саопштењима руског Министарства одбране, Стратешке ракетне снаге наоружане су са седам врста ракетних система, које могу ефикасно да одговоре на сваку претњу. Међу њима су стационарне, из подземних силоса: „Војвода“, „Стилет“, „Топољ-М“ и „Јарс“, док у састав копнених мобилних ракетних система улазе „Топољ“, „Топољ-М“ и „Јарс“.

Руско Министарство одбране је објаснило да је висока стопа преоружавања постигнута пре свега захваљујући стратешким интерконтиненталним ракетама РС-24 „Јарс”, које имају погон на чврсто гориво и могу да се испаљује са мобилних лансера или из подземних силоса. Имају домет до 11 хиљада километара и могућност да током лета мењају путању тако да могу успешно да пробију амерички антиракетни штит.

Тренутно је „Јарсом“ наоружао пет од осам мобилних и стационарних ракетних дивизија. У наредним годинама, комплекс ће у потпуности заменити систем „Топољ“ у три јединице размештене у Алтајском крају, Тверској и Калушкој области.

Такође, и први ракетни пук у Оренбуршкој области је крајем прошле године наоружан системом „Авангард“ и сасвим је сигурно да ће тај нови тип стратешког оружја поуздано осигуравати безбедност Русије у наредним деценијама.

„Авангард“ има интерконтинентални домет и може да лети у густим слојевима атмосфере, на граници са стратосфером, а у стању је да развије брзину од 27 маха. Поседовање таквог оружја, без сумње, даје озбиљну предност у сфери оружане борбе. Његова моћ, потенцијал, тврде војни стручњаци, могу бити огромни, а брзина га чини нерањивим када се ради о постојећим системима ПРО и ПВО, јер пресретачке ракете, просто речено, не могу да га стигну.

Кинески медији пишу да „ремек-дело руске војске“ - ракета „Авангард“ може да стигне до Вашингтона за 15 минута, а да за то време Американци неће имати времена ни да попију шољицу кафе, а камоли да пруже отпор руској ракети.

Стратешке ракетне снаге Русије добиће 2022. године први комплекс „Сармат“, који ће заменити најтежи и најубојитији стратешки пројектил на свету „Војводу“.

Интерконтинентална ракета „Сармат”, или РС-28, домета 18.000 км, са МИРВ бојевим главама, има фасцинантне карактеристике. Експерти тврде да од „Сармата“ нема заштите и да га „никаква противракетна одбрана“ не може приметити. Поред тога, она може бити опремљена хиперзвучним ракетама „Авангард“.  

„’Сармат’ је направљен по потпуно другачијим технологијама од ‘Војводе’. Његове ракете користе навођену хиперсоничну технологију. То је стопостотна гаранција да ће све бојеве главе ракете ’Сармат’ стићи до циља. Може да носи 10-15 нуклеарних бојевих глава од 750 килотона свака. По својим карактеристикама - домету и брзини лета - та ракета нема пандане у свету. Може да напада циљеве и кроз Северни пол и кроз Јужни пол, савладавајући системе противракетне одбране и може да погоди мете било где у свету“, каже за Спутњик руски војни експерт Алексеј Леонков.

Истовремено, истиче Леонков, број носача бојевих глава одговараће уговору СТАРТ-3 све док је тај споразум на снази.

„Ако се прекрши овај уговор, тада ће број пројектила бити у оној количини која ће бити довољна за одбрану. Важно је нагласити и да се ми придржавамо наше војне доктрине која јасно каже да се такво оружје може користити само као контранапад“, истакао је Леонков.

Данас савремене Стратешке ракетне снаге укључују бројне структуре: моћну, снажну и добро опремљену ракетне јединице, истраживачке институте, високошколске установе, центре за обуку, полигоне за тестирања ракета, базе итд.

Руски председник Владимир Путин је недавно рекао да ће се Русија, узимајући у обзир савремене војно-политичке ризике, и даље бавити модернизацијом стратешких нуклеарних снага и систематски ће јачати све њихове компоненте. Како је истакао, што се тиче одређеног броја стратешког наоружања Русија је далеко испред других водећих војних светских сила и први пут у историји није у улози онога који сустиже, него је деценијама испред страних пандана, а некима просто нема равних у свету...

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала