Кина гради сталну базу на Месецу?

© REUTERS / CNSAКинеска национална застава снимљена на Месецу са летелице Чанг'е 5.
Кинеска национална застава снимљена на Месецу са летелице Чанг'е 5. - Sputnik Србија
Пратите нас
Кинеска национална свемирска агенција (ЦНСА) најавила је да ће анализирати може ли се изградити трајна базу на Месецу.

Кинеска свемирска агенција истраживаће потенцијалну лунарну базу у будућој мисији „Чанг'е-8“,наводи се у извештају „Глобал тајмса“ и додаје да ће нова експедиција тестирати нове могућности 3Д штампања за изградњу базе.

Пекинг се нада да ће кинеске астронауте послати на Месец до 2030. године како би изградили трајну истраживачку базу у близини јужног пола сателита, известио је „Саут Чајна морнинг пост“, додајући да би требало да лансира свемирску станицу следеће године.

Вест је објављена након што је Кина најавила да ће позвати међународне научнике да се придруже истраживачким пројектима на Месецу, рекао је Ву Ианхуа, заменик администратора ЦНСА, на конференцији за новинаре у Пекингу.

Недавна мисија „Чанг'е 5“ изведена је са партнерима из Европске свемирске агенције, Намибије, Пакистана и Аргентине, рекао је Ву.

„Следећи мали корак“ у кинеским свемирским амбицијама

Беспилотни „Чанг'е 5“ успешно се вратио са путовања након што је прикупио узорке прашине за проучавање након лансирања 23. новембра и 23-дневног путовања.

​Мисија је сакупила прве месечеве узорке у последње 44 године, а Кина је постала трећа земља која је дошла до узорака тла са Месеца, преносе државни медији.

Кинески председник Си Ђинпинг честитао је тиму наводећи да је компликовани свемирски програм означио „велики корак напред у кинеској свемирској индустрији“ и да ће допринети „продубљивању разумевања порекла Месеца и историје еволуције Сунчевог система“.

„Ваш изузетни подвиг увек ће памтити наша земља и народ“, додао је кинески председник.

Пре неколико дана Пекинг је објавио да ће допустити коришћење свог сферног телескопа страним астрономима. Уређај од 500 метара највећи је светски радио-телескоп.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала