Плутајући тенк „Спрут-СДМ1“ испитује своју снагу на мору и копну /видео/

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Уђи у базу фотографијаЛаки плутајући тенк „Спрут-СДМ1“
Лаки плутајући тенк „Спрут-СДМ1“ - Sputnik Србија
Пратите нас
Јединствени на свету амфибијски тенк „Спрут-СДМ1“ тестиран је у Црном мору и потврдио је способност да превазиђе водене препреке без претходне припреме на морским таласима, преноси прес служба државне корпорације „Ростех“.
„Током испитивања, лаки амфибијски тенк „Спрут-СДМ1“ Ваздушно-десантних снага показао је висок ниво пловидбе у Црном мору и доказао своју поузданост на површини. Тестови су потврдили да је борбено возило способно да савлада водене препреке без припреме на морским таласима, гађа мету док је на површини воде и лако излази на обалу“, наводи се у извештају.

Према речима Бекхана Оздоева, индустријског директора оружаног комплекса „Ростех“, током испитивања „Спрут“ је такође прошао екстремне провере на мору, у централној Русији и субтропским пределима, где је температура ваздуха достигла плус 40 степени.

„Почетком следеће године заказана су тестирања на ниским температурама. 'Спрут-СДМ1' је првенствено намењен руским падобранцима. Може се очекивати да ће због својих могућности бити интересантан и страним купцима", додао је он.

Лаки плутајући тенк „Спрут-СДМ1“ је борбено оклопно гусеничено плутајуће возило са артиљеријско-ракетним комплексом наоружања калибра 125 милиметара, које може да изводи маршеве на раздаљини од 500 километара без допуне горива.

Може да се превози на десантним бродовима и авионима војно-транспортне авијације, као и да се  десантује уз помоћ падобрана заједно са посадом.

У погледу борбене моћи „Спрут-СДМ1“ није инфериоран у односу на тенкове Т-80, Т-90, а по мобилности на копну и води је на нивоу БМД-4М. Ове и друге особине, у комбинацији са кружном ротацијом куполе и наоружањем, омогућавају употребу „Спрут-СДМ1“ као лаког амфибијског тенка.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала