Шеф руских обавештајаца: Невиђени напредак у односима са страним службама

© Sputnik / Владимир Песня / Уђи у базу фотографијаСергеј Наришкин
Сергеј Наришкин - Sputnik Србија
Пратите нас
Директор руске Спољне обавештајне службе Сергеј Наришкин је уверен да се последњих година примећује невиђени напредак у односима са већином страних обавештајних служби, укључујући и неке западне.
„Мора се признати да напетост у односима Русије и Запада утиче на природу веза руске службе са страним службама, конкретно са америчком, западноевропским и неким другим. Добро смо обавештени о моћном притиску Вашингтона и Лондона на престонице низа држава услед антируске кампање по питању сарадње са Спољном обавештајном службом Русије. Упркос томе 'неџентлменском' понашању, последњих година примећује се невиђени напредак у односима са већином страних обавештајних служби, укључујући и неке западне“, рекао је Наришкин у чланку који је објавио у часопису „Међународни односи“.

Такође је истакао да се висока ефикасност сарадње руских обавештајаца са страним партнерима у борби против тероризма показала током догађаја у Сирији.

Ослобађање Руса из заробљеништва

Према речима Наришкина, Спољна обавештајна служба Русије, заједно са партнерским страним обавештајним службама, учествује у ослобађању Руса и држављана других земаља који су заробљени.

Наришкин је набројао главне правце сарадње руске Спољне обавештајне службе са обавештајним службама других земаља, а то су супротстављање тероризму, сајбер-безбедност, борба против нелегалних миграција, шверца оружја и наркотика.

„Не можемо да не споменемо активности руске обавештајне службе путем партнерских канала када је реч о ослобађању наших сународника и грађана других земаља који су постали таоци или су заробљени. Постојање тако накарадних појава у 21. веку као што су пиратство и трговина људима условљава потребу за јачањем заједничких напора обавештајних служби и у том правцу“, истиче Наришкин.

Раније није званично саопштавано о учешћу руске спољне обавештајне службе у ослобађању Руса и других држављана из заробљеништва у последње време.

Најпознатија операција тог типа руске Спољне обавештајне службе је ослобађање совјетских дипломата 1985. године, које је отела једна од радикалних група у Бејруту. Детаљи те операције су до данас остали државна тајна.

Прочитајте још:

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала