Сиријус — нова руска федерална територија

© Sputnik / Артур Лебедев / Уђи у фото-галеријуНасеље градског типа Сиријус у Сочију
Насеље градског типа Сиријус у Сочију - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Насеље Сиријус, на руској црноморској обали крај Сочија, добија посебан статус — статус федералне територије која ће бити створена на бази дечјег Образовног центра „Сиријус“, смештеног у Олимпијском парку у Сочију. Ово је прва територија у Русији са таквим статусом.

Руски експерти објашњавају да ће то бити јединствен у Русији кластер науке и културе. Ту ће се, између осталог, стварати разне најсавременије технологије, које ће се затим примењивати у целој земљи.

Образовни центар „Сиријус“ је отворен у Сочију 2015. године на иницијативу руског председника Владимира Путина . Његов главни циљ је подршка талентованој деци из целе Русије у сфери уметности, спорта, науке и технологија. За то време овде се школовало више од 40 хиљада деце.

Сада је то урбана четврт на обали Црног мора, површине 1.400 хектара са око 12,5 хиљада становника. У оквиру тог насеља налази се Олимпијски парк са свим спортским објектима, хотели, медицински центар, сопствена железничка станица и сва друга неопходна инфраструктура, у чијој су изградњи учествовали и грађевинари из Србије. Другим речима, „Сиријус“ користи сву инфраструктуру изграђену за Олимпијске игре 2014. године.

© Sputnik / Артур Лебедев / Уђи у фото-галеријуХотел „Богатир“ у насељу урбаног типа Сиријус у Краснодарској територији.
Сиријус — нова руска федерална територија - Sputnik Србија
Хотел „Богатир“ у насељу урбаног типа Сиријус у Краснодарској територији.
„На територији Краснодарског краја постоји територија Сиријус. То је заправо образовни центар за посебно талентовану децу. У принципу, то је корисно и потребно. Сада је тој територији додељен статус федералне територије која ће имати много више овлашћења у погледу локалне самоуправе. То није статус региона Руске Федерације, већ посебан статус територије, где ће бити створени органи који ће регулисати живот и који ће бити одговорни за образовни, за економски сектор итд“, каже руски политиколог Геворг Мирзојан.

Руски Савет Федерације је већ одобрио закон којим се Сиријусу додељује статус федералне територије, а стручњаци објашњавају да нови статус значи да ће се управљање и именовање руководиоца одвијати директно из Москве и да ће бити економски независна, са сопственим буџетом и имовином.

„Постоји прилично сложен систем избора и именовања вишег руководства Сиријуса, али главно је да ће сада председник лично именовати руководиоца од три предложена кандидата. Сходно томе, ово шефу Сиријуса даје врло широка овлашћења, али истовремено намеће веома велику одговорност. Практично, он ће директно одговарати председнику земље. Друго, Сиријус ће имати засебан буџет. Односно, он се неће финансирати из буџета Краснодарског краја, већ ће његов буџет формирати федерални центар. Самим тим, имаће већи буџет и ту ће бити уложено много више средстава него што би могао да инвестира Краснодарски крај у развој Сиријуса. Највећи део тог новца биће усмерен на отварање и одржавање иновативних образовних институција“, каже Генадиј Подлесни, председник краснодарског Центра за примењену социологију и политикологију.

© Sputnik / Артур Лебедев / Уђи у фото-галеријуНасеље градског типа Сиријус у Сочију
Сиријус — нова руска федерална територија - Sputnik Србија
Насеље градског типа Сиријус у Сочију

Иновациони град Сиријус

Од ове године Универзитет за науку и технологију „Сиријус“ почиње активно да ради, а пружаће обуку у кључним областима глобалног технолошког развоја. Као резултат тога, очекује се да ће се у наредним годинама овде, на југу Русије, појавити велики научно-технолошки центар. Такође, планирано је да насеље постане нови пословни и забавни центар у Сочију, који ће привући још већи број туриста.

„Код нас у земљи стварање посебних федералних територија није уобичајена пракса. Поређења ради, ми имамо Иновациони центар ’Сколково‘ у Подмосковљу, али то није муниципалитет као што је Сиријус. Укратко, Сиријус је првобитно формиран као 45. муниципалитет Краснодарског краја, а затим је донета одлука да се трансформише у посебну федералну територију. Сиријус се готово у потпуности налази у Имеретинској низији, на месту где се налазе олимпијски објекти и најсавременије грађевине, направљене за Олимпијске игре у Сочију 2014. године. Односно, ово је рејон града Сочија, а његово одвајање од базе — од града Сочија, донекле је и логично, јер је најављено да ће то бити федерална територија убрзаног раста и веома иновативна“, објашњава за Спутњик Генадиј Подлесни.

У тој установи која се сада зове Образовни центар „Сиријус“, окупљају се најталентованија деца из целе Русије, како би могла да се искажу у науци и неким инжењерским специјалностима, додаје Подлесни.

„Они ту стичу знања... Деца ту долазе, похађају наставу, на пример, двадесет дана и одлазе кућама, носећи са собом ове нове технологије образовања, обуке, нешто што се не може добити у обичној руској школи. У плану је даљи развој... То ће у будућности бити права школа, факултет, високошколска установа. Он је заправо већ почео да ради као вишефазни систем континуираног образовања, у коме ће се школовати најталентованија деца из целе Русије, а можда и из иностранства“, каже Подлесни.

Али то није крајњи циљ, напомиње експерт. „Сиријус“ ће се развијати, ствараће се различити пилот пројекти, примењиваће се идеје које ће у „Сиријусу“ развијати студенти-научници, а биће и неких иновативних пројеката и достигнућа који ће бити патентирани и који ће служити не само Русији, него целом човечанству.

© Sputnik / Артур Лебедев / Уђи у фото-галеријуОбразовни центар „Сиријус“ на Краснодарској територији
Сиријус — нова руска федерална територија - Sputnik Србија
Образовни центар „Сиријус“ на Краснодарској територији

Путинова идеја

Подлесни каже да сама структура мултидисциплинарног образовања обједињена са производњом још увек није разрађена, али да би такав технолошки ланац, који би објединио школу, колеџ, универзитет, научно-истраживачки институт и производњу, требало да буде базиран на једној територији, у овом случају — у Сиријусу.

„То није честа појава. Не знам како ради Силицијумска долина у Америци, али ово ће сигурно бити прво такво искуство у нашој земљи, у Русији. Веома је важно што постоји овај систем ’Сиријуса‘ који окупља надарену децу из целе земље како би се ту учили и подучавали, добијали нека основна знања и вратили се себи. Ово је, као што сам већ рекао, Путинова идеја и он, као доследан човек, није напустио ту идеју, напротив, развио је, па је она трансформисана у посебну федералну територију — Сиријус“, закључио је Подлесни.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала