Турска неће одустати од С-400

© Sputnik / Виталий Аньков / Уђи у базу фотографијаВојници поред противваздушних система С-400
Војници поред противваздушних система С-400 - Sputnik Србија
Пратите нас
Турска нема намеру да се повуче по питању куповине руског противваздушног ракетног система С-400, без обзира на санкције које су јој увеле САД, саопштио је шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу у интервјуу телевизији 24ТВ.
„Настављамо да предузимамо кораке како би наша војна индустрија постала независнија. Нећемо одустати од С-400. Санкције су погрешна одлука. Ми ћемо предузети (реципрочне) мере“, нагласио је Чавушоглу.

И секретар војне индустрије Турске Исмаил Демир сматра да америчке санкције неће утицати на споразум Турске и Русије око испорука С-400.

„Санкције не утичу ни на шта, осим на људе и ресоре којима су оне уведене. Оне не утичу ни на споразуме који су раније потписани. Не мислимо да ће санкције нанети било какву штету или да ће нас ослабити – наша војска и снаге безбедности нису у том стању да се на њих може утицати“, рекао је Демир у интервјуу телевизији „А Хабер“.

Подсетимо, САД су увеле санкције против турског Секретаријата за одбрамбену индустрију и његовог шеф Исмаила Демира, као и против још троје физичких лица у Турској „због веза са Русијом“.

Испоруке руских ПВО система С-400, које су изазвале кризу у односима Турске и Сједињених Америчких Држава, почеле су средином јула 2019. године.

Вашингтон је захтевао да Анкара одустане од договора и заузврат купи америчке системе „Патриот“, претећи да ће одложити или чак отказати продају најновијих ловаца Ф-35 Турској, као и да ће увести санкције у складу са Законом о супротстављању америчким противницима посредством санкција. Анкара је одбила да учини уступке и наставила преговоре о додатној серији С-400.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала