Кризни штаб донео нове мере — кафане и ресторани остају затворени током викенда

© AP Photo / Darko VojinovicЖена са маском испред заставе Србије у Београду
Жена са маском испред заставе Србије у Београду - Sputnik Србија
Пратите нас
Кризни штаб за борбу против вируса корона одлучио је на данашњој седници да позоришта, биоскопи, музеји и друге институције културе раде до 21 сат, док ће тржни центри и угоститељски објекти и овог викенда остати закључани.

То значи да ће у суботу и недељу радити само продавнице прехрамбене робе, пумпе и апотеке.

Министар здравља Златибор Лончар рекао је да важеће мере против ширења корона вируса остају на снази и овог викенда, пошто дају резултате.

Он је замолио грађане за стрпљење и разумевање, те истакао да мере нису ничији хир већ да су неопходне како би се сачувао здравствени систем.

"Имамо огроман притисак за места на одељењима за интензивну негу где је неопходно да пацијенти примају кисеоник", рекао је Лончар новинарима у Новом Саду.

Он је навео да у Србији постоје четири погона за прављење медицинског гаса и кисеоника која раде 24 сата дневно.

"Ми више од тога не можемо да произведемо. Осим тога и системи кроз које пролази кисеоник су преоптерећени и нису направљени за толики проток", рекао је министар, преноси Танјуг.

Он је навео да ће чланови Кризног штаба заседати поново у понедељак, када ће анализирати актуелну епидемиолошку ситуацију.

Медији су пренели да су лекари на данашњој седници Кризног штаба били изричити да се не ублажавају мере овог викенда и да се сачека анализа епидемиолошких бројки како би се у понедељак евентуално релаксирале мере.

Представници власти су били за то да се мере „олабаве“ већ у суботу и недељу, али ће се пресећи првог радног дана следеће седмице.

Како наводе, предлог власти је био да се радно време кафића продужи и буде до 20 сати.

У међувремену, Танјугу је у Министарству културе и информисања потврђено да ће установе културе на територији Србије продужити радно време до 21 сат од понедељка.

Из Министарства напомињу да се сви програми у тим установама одвијају у складу са епидемиолошком мерама које су на снази.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала