Нова упозорења америчке војске: Русија и Кина – главне претње превласти на мору

© Sputnik / Vitaliy AnkovДизел подморница пројекта „Варшавјанка“, велики противподморнички брод „Адмирал Пантелејев“ и хеликоптер Ми-8АМТШ на војној вежби
Дизел подморница пројекта „Варшавјанка“, велики противподморнички брод „Адмирал Пантелејев“ и хеликоптер Ми-8АМТШ на војној вежби - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија и Кина представљају две главне „претње“ превласти америчке флоте на мору у ери „глобалног мира и просперитета“, наводи се у извештају Америчке ратне морнарице, Обалске страже и Морнаричког корпуса под називом „Превласт на мору“.

Како се наводи у документу, Вашингтон планира да сузбије „агресивна дејства“ Москве и Пекинга, како би имао доминацију на кључним међународним поморским путевима.

Аутори документа су дошли до закључка да Русија и Кина наводно нису успеле да „постану одговорни лидери који доприносе глобалној безбедности“.

Притом се истиче да Кина представља стратешку претњу на дуже стазе.

„Дајемо приоритет конкуренцији са Кином због њене растуће економске и војне моћи, повећане агресивности и жеље за доминацијом у својим регионалним водама и прерасподели међународног поретка у своју корист. Све док Кина не одлучи да делује као одговорна и заинтересована страна уместо да се хвали снагом у циљу промовисања својих ауторитарних интереса, представљаће најобухватнију претњу за САД, наше савезнике и све земље, које подржавају слободан и отворен систем“, наводи се у документу.

Американци су међу претње уврстили и Иран, Северну Кореју „који и даље поткопавају међународни поредак заснован на правилима“, као и терористичке групе и криминалне организације.

Прецизирано је да ће се САД „супротставити тим противницима у координацији са својим савезницима, а такође користећи снаге, усмерене на елиминисање озбиљнијих војних претњи“.

Руски медији подсећају да амерички политичари и војска редовно укључују Русију на списак главних изазова за националну безбедност. Раније је новоизабрани председник САД Џо Бајден рекао да је Русија „тренутно највећа претња за Америку“, а Кина – највећа конкуренција.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала