Руска амбасада у Бугарској: Протеривање дипломате без основа

© Sputnik / Юрий Сомов / Уђи у базу фотографијаБивши бугарски министар: Нацрт буџета – знак да ће наредној влади остати празна каса
Бивши бугарски министар: Нацрт буџета – знак да ће наредној влади остати празна каса - Sputnik Србија
Пратите нас
Руска амбасада у Бугарској саопштила је да је одлука бугарских власти да протерају руског дипломату под оптужбом за шпијунажу без основа и да не доприноси развоју дијалога у „војној сфери, баш као ни јачању стабилности у региону Црног мора“.

Из амбасаде су поручили да Русија задржава право на реципрочне мере.

Претходно је британска агенција Ројтерс објавила да је бугарско Министарство спољних послова прогласило руског дипломату за персону нон грата и да му је наложило да напусти земљу у року од 72 сата.

Бугарско тужилаштво је навело да је руски држављанин осумњичен за прикупљање војних информација које представљају државну тајну. Он је наводно, између осталог, прикупљао информације о броју америчких војника који бораве на територији Бугарске у оквиру војних вежби.

Подсетимо, Министарство је у септембру већ протерало двојицу сарадника руског трговинског представништва под оптужбом за наводну шпијунажу.

Руска амбасада је тада саопштила да власти у Софији нису предочиле никакве доказе за те тврдње, а руско Министарство спољних послова је такође протерало двојицу бугарских дипломата.

У руском Министарству иначе за овакве и сличне ситуације у другим европских земљама кажу да се ради о лову на вештице. Према речима портпаролке Министарства Марије Захарове поступци Запада сведоче о антируској хистерији.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала