Шеф делегације ЕУ: Ради се на томе да вакцине што пре стигну у Србију

© Sputnik / Александр Кряжев / Уђи у базу фотографијаПрипрема вакцине против ковида "Гам-КОВИД-Вак" на поликлиници у Новосибирску
Припрема вакцине против ковида Гам-КОВИД-Вак на поликлиници у Новосибирску - Sputnik Србија
Пратите нас
Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици изјавио је данас, поводом писања медија да Србија и Балкан неће добити вакцине из програма Цоваx пре маја, да не зна шта се у штампи појављивало, али да се увелико ради на томе да вакцине што пре стигну и у Србију.

"ЕК је врло активна по овом питању и обезбедила је чак и средства како би се те вакцине из ЕУ дистрибуирале Западном Балкану на што лакши и што јефтинији начин", рекао је Фабрици, на питање Танјуга у Скупштини Србије

Фабрици је напоменуо да је комесар Оливер Вархељи јутрос имао користан састанак са министрима Западног Балкана на којем је било речи управо о томе како да вакцине стигну у регион што пре, ако не и одмах, чим буду доступне, кроз постојећи механизам ЕУ.

"Вакцине још нису доступне ни у самој ЕУ, дакле грађани ЕУ се налазе у истој ситуацији као и грађани Србије, али комесар Вархељи ради врло интензивно на томе да види да се један број вакцина које је ЕУ набавила да се доставе Западном Балкану", рекао је Фабрици.

Фабрици је напоменуо да је то један комплексан процес који треба да дефинише како ће се вакцине дистрибуирати.

Он је додао да је то део солидарности коју ЕУ показује и има са Србијом, али и са читавим Западним Балканом још од марта.

Сада, каже, треба дефинисати које су то најризичније групе које треба да приме вакцине, наводећи да је то сада на надлежним органима да процене.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала