Србија и Русија уједињене против тероризма

© Tanjug / Срђан ИлићУ вежби учествује више стотина припадника Батаљона за противтерористичка дејства
У вежби учествује више стотина припадника Батаљона за противтерористичка дејства - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Влада Србије усвојила је Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Руске Федерације о сарадњи у борби против тероризма на јучерашњој седници. Експерти сматрају да ће сарадња бити плодоносна, јер Русија има уређен систем, а Србија богато искуство, чији спој ће унапредити и наш државни систем на том пољу.

Предлог закона је усвојен како би се сарадња две државе побољшала кроз размену оперативних информација  и професионалних искустава у борби против тероризма.

Србија и Русија у борби против тероризма

Генерал-мајор у пензији Митар Ковач за Спутњик каже да су Закон и Споразум између Србије и Русије на том пољу израз потребе обе државе да учествују у борби против тероризма у будућности, јер је, нажалост, простор Балкана за сада регистрован као простор на ком су регрутовани многи терористи Исламске државе.

„Добар део тог терористичког система односи се и на просторе Србије и њено окружење, са тежиштем на простору Косова и Метохије, као неуралгична тачка која још није решена. Ако се жели дугорочна сарадња, онда је нормално и потребно да се та обавезност сарадње наше државе с Руском Федерацијом или неком другом земљом регулише и Законом“, истиче Ковач.

Он указује на то да је у питању вишеслојна сарадња, у домену: размене информација, обуке, опремања специјалних снага посебним информатичким и техничким средствима.

Ковач истиче да је сарадња с Руском Федерацијом на том пољу значајна јер Русија има богато искуство у борби против тероризма и веома уређен и поуздан систем за то, који чине законодавство, опрема и информације, базе података за просторе који су угрожавали безбедност кавкаског дела и већих градова...

© Tanjug / Срђан ИлићИскуство Србије у оквиру система безбедности драгоцено је за Русију
Србија и Русија уједињене против тероризма - Sputnik Србија
Искуство Србије у оквиру система безбедности драгоцено је за Русију

С друге стране, он напомиње да је континуирано и богато искуство и знање Србије у оквиру система безбедности драгоцено за велике земље попут Русије.

„Наша земља и наш народ, од распада СФРЈ до данас, нажалост, има богато искуство у борби против различитих терористичких организација, како на простору Косова и Метохије, тако и на простору бивше државне заједнице. Ми се и данас суочавамо с елементима тих терористичких огранизација које задиру с простора БиХ према Републици Српској, Србији, Рашко-полимској области и који често праве спрегу с терористичким ћелијама на Косову и Метохији, а затим се везују на простор Западне Македоније. Све је то било на нашој територији и у непосредној близини“, предочава Ковач.

Развијање српског законодавства

На питање да ли у Србији постоји Закон који регулише борбу против тероризма, Ковач каже:

„Нисмо то регулисали на том нивоу, него је у склопу других државних закона. Постоји низ подзаконских аката којима се регулише борба против тероризма. У смислу нормативног уређења, има ставова и опредељења исказаних и у самој стратегији безбедности и многим законима који регулишу унутрашњу безбедност. Не можемо рећи да је то за нас нова област. Пратили смо како раде велики и способни и мењали своје нормативно уређење у систему“, каже Ковач.

Ковач сматра да је, због опасности које прете на овом простору, вероватно дошло време да се борба потив тероризма, поред стратешког, регулише и законодавним решењем из ког ће се разрађивати остали документи

„Из тог законског основа, као и из Стратегије националне безбедности којом се борба против тероризма покрива на највишем нивоу државе, иде се у разраду и адаптирање докумената којима се регулише рад органа и служби који учествују у систему борбе против тероризма“, напомиње Ковач.

На седници Владе усвојена је измењена Уредба о изгледу, форми и садржини службене значке и службене легитимације.

Министарство унутрашњих послова припремило је измене и допуне ове уредбе како би се спречиле злоупотребе службене значке и легитимације, а случају да до злоупотребе дође примене адекватне санкције.


Сазнајте: Какве ће последице трпети Србија због подршке Русији у УН?

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала