Већ се назире изглед новог моста преко Саве /фото/

© SAVA RADOVANOVICРадови на мосту преко Саве код Шапца на траси будућег ауто-пута Рума-Шабац
Радови на мосту преко Саве код Шапца на траси будућег ауто-пута Рума-Шабац - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Радови на новом мосту преко Саве код села Мачвански Причиновић на будућем аутопуту и брзој саобраћајници Рума-Шабац-Лозница, напредују планираном динамиком упркос епидемији и хладном времену.

Двестотинак грађевинара уз помоћ дизалица, миксера, машина за побијање шипова, баржи и друге механизације свакодневно на савској води и у приобалном делу реке вредно граде стубове будућег моста.

Читава конструкција састоји се из три дела, мост и приступни делови, а биће дуга око 1,5 километара.

Дужина самог моста преко Саве између последњих стубова на сувом на једној и другој обали биће око 600 метара, а на том делу река је широка више од 300 метара.

Азербејџанска комапнија "Азвирт" која руководи радовима и домаћи подизвођачи прилично су напредовали на десној, сремској обали у близини Сремске Митровице.

Тамо се може избројати двадесетак изграђених стубова, а преко неких од њих су постављене скеле и оплата за изливање бетонске приступне конструкције десне саобраћајне траке, пренео је Танјуг.

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICРадови на мосту преко Саве код Шапца
Већ се назире изглед новог моста преко Саве /фото/ - Sputnik Србија
Радови на мосту преко Саве код Шапца

Нешто даље, на обали Саве подигнут је бетонски стуб поред кога искусни заваривачи праве арматуру једног од шипова који ће носити стуб у води.

Њихове колеге су на баржи удаљеној педесетак метара одатле формирале правоугаону челичну оплату у води у коју ће бити уливене тоне бетона за први носећи стуб моста са сремске стране.

Радници и машине на друге две барже на средини Саве у надошлој реци припремају изградњу следећег стуба.

Упркос хладном времену и обимном послу, фоторепортер и сниматељ Танјуга измамили су осмехе заваривача за успомену са овог значајног градилишта.

Ради се вредно и са друге, мачванске стране где је посао стартовао нешто касније, али се одвија по предвиђеној динамици.

Из правца Шапца су до сада побијени готово сви шипови, па ће након тога уследити изливање бетонских стубова.

Читава деоница будућег ауто-пута и брзе саобраћајнице од Руме преко Шапца до Лознице биће дуга 77 километара, а вредност радова планирана је на 467,5 милиона евра.

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICРадници на градилишту
Већ се назире изглед новог моста преко Саве /фото/ - Sputnik Србија
Радници на градилишту

Када буде завршена повезиваће Мачву са Сремом, а у будућности и са Бачком, јер ће наредне године почети изградња Фрушкогорског коридора од Новог Сада до Руме.

Према плану, деоница од Руме до Шапца у дужини од 21 километра биће изграђена као аутопут, док ће 55 километара од Шапца до Лознице чинити брза саобраћајница.

Мост преко Саве је грађевински најзахтевнији и најскупљи део будућег ауто-пута којим ће се од Београда до Шапца стизати за 40 минута,а до Лознице за нешто више од сат времена.

Саобраћајница је од велике важности и за развој привреде овог дела Србије, јер је саобраћајна логистика један од кључних елемената приликом доношења одлука инвеститора да улажу у некој регији.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала