Предлози за измену Дејтона и "грађанска" БиХ - смањење овлашћења Републике Српске

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Притисак по питању измена Дејтона, односно Устава Босне и Херцеговине, заправо иде ка смањењу овлашћења Републике Српске, рекао је вечерас председник Србије Александар Вучић.

Вучић је изјавио да је одлука о промени или ревизији Дејтонског споразума пре свега на три конститутивна народа у БиХ, истичући да се о томе мора одлучивати консензусом, никако уз прегласавање.

"За то се, по Уставу БиХ и Дејтонском споразуму питају три конститутивна народа и два ентитета. Ни Игманска иницијатива, не превише ни председник Србије. О томе ће они одлучивати, уз консензус, не сме бити прегласавања", рекао је Вучић на ТВ Прва, у емисији у којој гостује са професором др Ивом Висковићем и директором Фондације за отворено друштво Миланом Антонијевићем, који су, иначе, потписали иницијативу Игманске иницијативе за измену устава БиХ.

Вучић је истакао да притисак води у другом смеру, односно да је израз "функционална држава" заправо еуфемизам за суштинско смањење компетенција и прерогатива власти Републике Српске.

"Суштина је да се РС одузму додатна овлашћења, како би БиХ била функционална држава. Да нема ентитетска овлашћења, која је добила у Дејтону и за који се српски народ изборио", рекао је Вучић.

Професор Висковић је приметио да БиХ није функционална држава као што би требало, подсетивши да се Уставом, који је део Дејтонског споразума, мења и сам споразум.

Са њим је сагласан и Антонијевић, који је оценио да има доста елемента када је реч о томе зашто је потребно мењати оквирни део који се тиче Дејтона, када је реч о функционисању институција, подсећајући да се тиме бави и Игманска иницијатива, пренео је Танјуг.

"Грађанска" БиХ значи да се не питају конститутивни народи

Вучић је изјавио да постоји притисак много земаља и различитих политичких чинилаца да се промени устав БиХ како би се, каже, успоставило наводно грађанско друштво, а заправо је циљ да се у БиХ одузму овлашћења Републици Српској, па и Федерацији БиХ, али пре свега Српској.

"Постављам питање, сваки пут када креће та хистерија из много земаља и различитих сектора у региону, од медијског и невладиног и политичких странака - шта је то што конкретно хоћете да промените", запитао је Вучић и одговорио да никада не добија конкретан одговор.

Председник Србије истиче да је цела суштина управо у томе да се развласте и Федерација БиХ и Република Српска, да би све било на централном нивоу, пошто по попису из 2013. Бошњаци су по први пут апсолутна већина са 51 одсто.

Они зато, каже, говоре о грађанском друштву, по принципу један човек један глас, а јасна је већина.

Дакле, каже Вучић, циљ је да се ентитети не питају ништа, као и да се ни конститутивни народи не питају ништа, већ да буде један човек један глас.

"У праву су и Висковић и Антонијевић када кажу да постоје проблеми у функционисању, пошто постоје на различите начине, али када поставите директно питање шта бисте тачно мењали, нећете добити одговор или ћете га добити као што га је дала министарка спољних послова БиХ Бисера Турковић, која Додика пореди са Хитлером".

Вучић је напоменуо да нико није реаговао на ту њену изјаву, иако је српски народ био најстрадалнији у Другом светском рату.

Вучић каже да је најважније да се сачува мир и да Србија поштује Дејтонски споразум и територијални интегритет БиХ.

"Плашим се "увијених ствари" за БиХ и залагања СДА"

Вучић је изјавио да се плаши ствари које су лепо упаковане, с машницом, по питању БиХ, као и онога за шта се јавно залаже Странка демократске акције (СДА).

"СДА је озбиљна, највећа и најмоћнија политичка партија у БиХ, они су одржали свој конгрес и донели резолуцију о уставној реформи и изборном законодавству и рекли да БиХ виде као подељену на законодавну, извршну и судску власти, али организовану на државном, регионалном и локалном нивоу власти", рекао је Вучић.

СДА се залаже да регионални ниво власти чини пет или више мултиетничких регија, али ту нема два ентитета, нити Републике Српске, нагласио је Вучић.

"Шта се све кува и шта се иза брега ваља... јер нико не говори прецизно о чему се ради, већ је све упаковано у лепу кутију са шареном машницом - направићемо дивну и функционалну државу, а то подразумева отимање надлежности Републике Српске", истакао је председник Србије.

На начин, додаје, да Српска више нема смисла за своје постојање и да би то онда била та функционална држава.

"СДА наводи за Град Сарајево - залагаћемо се да административно подручје града Сарајево обухвата целокупну територију предратног Сарајева са најмање 10 општина у оквиру шире регије. То значи да више не би постојало комплетно Источно Сарајево, Лаковица, Пале и друге српске општине. И то је јавно залагање највеће партије у БиХ".

Вучић наводи да је то постављао питање свима у свету који се играју са тим, као и Ангелу Меркел два пута и рекао им да се плаши тих увијених ствари и шта то све заправо значи. Знам да је то еуфемизам за узимање овлашћења Српској, додао је Вучић.

"Док сам ја председник, неће бити признања Косова"

Вучић је изјавио да неће бити признања Косова док је он председник.

„До априла 2022, када ће бити одржани председнички и парламентарни избори у Србији, Београд засигурно неће признати независност Косова“, рекао је Вучић упитан да ли искључује могућност да Србија призна Косово.

„После тога народ одлучује“, поручио је он.

Висковић је рекао да се сигурно у догледно време то неће десити, али да никада у политици не може да се каже „не“, преноси Танјуг.

Антонијевић је указао да то зависи од много чинилаца и временском оквиру у којем живимо.

„Неке ствари које су се дешавале ове године нисмо могли да предвидимо. Неке ствари које нас приближавају ЕУ могу нам донети различите иницијативе и потребно је имати јасне иницијативе шта се мења за грађане. У некој краткој будућности сигурно тога неће бити признања“, казао је он.

Председник Вучић казао је да мисли да је боље питање „да ли се залажете за признање или не“ и констатовао да би били одговори „да, да и не“.

Висковић је на то рекао да председник није у праву.

Указао је да је, када је предавао акредитиве у Берлину, разговарао са једним саветником канцеларке Ангеле Меркел и да је у том разговорио рекао немачком домаћину да се не може рачунати на признање Косова на основу емоција 75 одсто људи у Србији.

„Он ми је тада рекао – на емоцијама се не гради политика, а ја сам му одговорио када је толико људи са таквим емоцијама то је онда политика“, додао је он.

И Антонијевић је казао да би он одговорио са „Не“.

Нa те одговоре Вучић је казао да је срећан што је то чуо, јер је у другим изјавама Антонијевића и Висковића другачије звучало.

Србија је војно неутрална, неће у НАТО

Председник Вучић изјавио је да Србија неће ући у НАТО пошто је војно неутрална земља.

"Мислим да је то најбоља позиција, да сами чувамо своју земљу, небо и свој народ и наставићемо да се тако понашамо", рекао је Вучић.

На исто питање професор Висковић је рекао да у ближој будућности не види нашу земљу у НАТО, али сматра да ће у будућности то зависити од онога што ће се дешавати у свету.

Милан Антонијевић каже на исто питање да не види сада Србију у НАТО, али да је улазак Србије у тај савез нешто што се може десити у неком догледном периоду.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала