Америка именовала „чуваре галаксије“: Русија све већа претња у свемиру

© Fotolia / SdecoretПланете у свемиру
Планете у свемиру - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија и Кина представљају све већу претњу у свемиру за Сједињене Америчке Државе, рекао је потпредседник САД Мајк Пенс у Белој кући на свечаном догађају поводом обележавања прве годишњице од оснивања америчких Свемирских снага.
„САД се суочавају са новим претњама у свемиру, које долазе од земаља као што су Кина и Русија. И те претње се само повећавају. Подсетили смо се тога тек ове седмице кад је Русија лансирала још једну противсателитску ракету“, рекао је Пенс, додајући да САД „стреме миру посредством силе“.

Пенс је такође објавио да ће се од сада војници Свемирских снага званично називати „чуварима“. Амерички корисници друштвених мрежа су ову вест дочекали бројним подругљивим коментарима и шалама, повлачећи паралелу са холивудским филмом „Чувари галаксије“.

Свемирске снаге су саопштиле да се нови назив односи на првобитни мото Свемирске команде америчког ваздухопловства из 1983. године „Чувари високих граница“.

Пентагон је раније оптужио Русију за тестирање противсателитске ракете за директно пресретање, док је раније шеф Свемирске команде САД Џон Рејмонд саопштио да америчка Свемирска команда тврди да су Оружане снаге Русије 15. априла тестирале противсателитску ракету за директно пресретање. Тада се огласила и портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова која је изјавила да Вашингтон оптужује Русију за наводно тестирање противсателитских ракета, јер тиме покушава да оправда своје планове о размештању оружја у космосу и да дискредитује руску свемирску активност.

Прочитајте још:

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала