Харадинај осујетио Тачијев план

© AFP 2023 / GEORGES GOBET Вљора Читаку, амбасадорка тзв. Косова у САД
Вљора Читаку, амбасадорка тзв. Косова у САД - Sputnik Србија
Пратите нас
„Тактички“ потез, бившег косовског председника Хашима Тачија са далеком визијом, да га наследи Вљора Читаку, је пропао, као и његова политичка каријера одласком у Хаг, пише Бота Сот.

Косово иде ка изборима, због тврдоглавости лидера Алијансе за будућност Косова Рамуша Харадинаја, који инсистира на месту председника.

Бота Сот наводи да је Тачи, месец дана пре него је оптужен пред Специјалним судом повукао тактички потез с опозивом Читаку са места амбасадора у САД из Вашингтона, у време када је Демократска партија остала без председника.

Прво је мислио да би Читаку могла да заузме место Кадрија Весељија, као првог човека ПДК, а рачунао је и на место председника, са жељом да Читаку буде његов наследник, али је његов план пропао.

Читаку је два пута опозивана из Вашингтона у року од неколико месеци и два пута враћана на ту функцију.

Партнери у владајућој коалицији користили су изговор да се Читаку мора вратити у Вашингтон, јер јој нису нашли замену и настави своју дипломатску мисију у САД.

Сама чињеница да ће се суђење Тачију одржати након релативно дугог времена, „значи да ће грађани и политичка сцена на Косову "заборавити" на Хашима Тачија. А да не говоримо ако га осуде“, наводи Бота Сот.

ДПК је „сломио руке“ одласком Тачија и Весељија у Хаг, упркос њиховој негативности и делима према Косову, а реорганизација ДПК је тренутно немогућа јер су нека имена из те странке потенцијално следећи гости у Специјалним понудама, преноси „Косово онлајн“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала