Лажни полицајци харају регионом

© REUTERS / Benoit TessierФранцуски полицајац
Француски полицајац - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Преваранти сакривени иза лажних значки полицијских службеника узнемирили су грађане у Србији због филмске пљачке коју су извршили упадом у стан на Звездари. Међутим, нису грађани Србије једини који треба да стрепе од лажних полицајаца, пошто су се паралелно са овим појавили идентични случајеви где су се у улози „лажњака“ нашли Хрвати и Црногорци.

Јавност у Србији брујала је данима о драми која се одиграла у београдском насељу Звездара када су двојица мушкараца упала у стан инвеститора Саше П. представљајући се као полиција.

Чим су ушли у стан потегли су пиштоље, показали фалсификоване службене исправе и повикали: „Лези, полиција!“, а затим су Сашу П. и његову сестру везали и малтретирали све док им нису признали где држе 100.000 евра која је Саша тог дана подигао у банци.

„Грађанима је тешко да разликују праву од лажне легитимације и због тога могу бити доведени у заблуду и постати жртве различитих кривичних дела. Зато ће у циљу заштите личне и имовинске сигурности грађана припадници МУП-а и у наредном периоду, појачано вршити контролу, надзор и одузимање легитимација које подсећају на службене полицијске“, кажу у МУП-у за Блиц.

Због учесталости, у овој институцији је у току измена прописа који ће подразумевати санкционисање свих радњи у вези са неовлашћеним коришћењем полицијских службених значака и легитимација, као и у вези с коришћењем значака или других обележја и ознака које садрже елементе визуелног идентитета полицијских службених значака и легитимација.

Готово идентични случајеви и у региону

Двоје лажних хрватских полицајаца у уторак ухапшено у Сарајеву након што су покушали да преваре власника једне фирме у Рајловцу, која се бави увозом и извозом.

Ушли су у просторије компаније представљајући се као службена лица и изненађеном власнику су испричали да имају оперативна сазнања да његова возила, осим легалне робе, транспортују и дрогу. Правдали су се да су дошли у Сарајево како би онемогућили превоз дроге.

Власнику компаније је ова прича била сумњива, па је за сваки случај позвао МУП Кантона Сарајево да дођу и провере мушкарце. Чувши да је на вези полиција, она права, лажни хрватски полицајци су се дали у бег својим аутомобилом.

После кратке потере, полицајци су сустигли и ухапсили К. Д. (29) из Имотског у Републици Хрватској и особу која се представила као М. Д. (38) из Метковића, такође у Хрватској.

Међутим, ова бизарна превара добила је потпуно невероватан обрт током истраге босанских криминалаца.

Утврдили су да је М. Д. из Метковића, како се представио власнику и полицији, у ствари Драган Гајић (33) из Никшића за којим су Интерпол Подгорица и Суд БиХ расписали међународне потернице.

Драган Гајић се већ неколико година налази на црвеној потерници, а БиХ га потражују због кријумчарења дроге. Ухапшен је 2012. године у БиХ као припадник међународне криминалне групе и потписао је споразум са Тужилаштвом БиХ, приликом чега је осуђен на три године затвора.

Дао се у бег након што је пуштен на слободу до почетка издржавања казне.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала