Најбољи на свету долази из Србије, а тек треба да завлада Америком /видео/

© AP Photo / Mark J. TerrillКошаркаш Денвер Нагетса Никола Јокић
Кошаркаш Денвер Нагетса Никола Јокић - Sputnik Србија
Пратите нас
Најбољи центар планете долази из Србије, зове се Никола Јокић и наредне сезоне ће поново нападати шампионски прстен НБА лиге.

Али, пре него што упловимо у нову сезону (која почиње у ноћи између уторка и среде), морамо да се осврнемо на претходну.

Јокић и његови Денвер Нагетси су сезоне 2019/20 имали доста успона и падова, а на крају су је завршили поразом у полуфиналу Западне конференције.

Од њих је, без већих проблема, била боља екипа Лос Анђелес Лејкерса.

​Денвер је претходно успео да два пута надокнади заостатак од 3-1 у серији – прво против Јуте, а онда против Клиперса – а најзаслужнији за те успехе био је управо Јокић.

Маестралне партије центру из Сомбора су донеле место у другом најбољем тиму сезоне, односно епитет другог најбољег центра на планети.

По објављивању састава буку је дигло то што је испред њега на центарској позицији био Ентони Дејвис, крилни центар Лејкерса који је на „петици“ проводио јако мало времена.

Да ситуација буде јаснија око питања најбољег центра на свету, у недавно објављеном великом истраживању НБА лиге, одговор је био јасан.

Никола Јокић је, сада испред Обрве, однео 50 одсто одговора на питање „ко ће бити најбољи центар центар у НБА“.

Јокић прошле сезоне није статистички напредовао у односу на годину пре тога, али је показао да је додатно сазрео, да је све бољи и бољи вођа.

Центар репрезентације Србије је током регуларног дела сезоне бележио 19,9 поена, 9,7 скокова, седам асистенција и 1,2 украдене лопте.

Кошаркаши Лука Дончић и Никола Јокић - Sputnik Србија
Велика НБА анкета: Јокић најбољи центар и кандидат за МВП

Како је сезона одмицала, тако је Никола све боље играо, па је у плеј-офу у Орланду дошао до просека од 24,4 поена, уз сличну продукцију у осталим сегментима.

Почетка сезоне је, као што смо рекли, био доста непријатан. Јокић је једва пребацио 15 поена у просеку и критике су долазиле са свих страна.

Његова посвећеност је, заједно са физичком спремом, доведена у питање, а партије које је пружао нису ишле у корист његове одбране.

​Већ у децембру Никола се вратио у трипл-дабл ритам, а, самим тим, је и Денвер играо много боље.

Рекорд каријере у поенима забележио је 7. јануара против Атланте, када је меч завршио са 47 поена (16/25 из игре), осам скокова и пет асистенција.

Успео је да 6. фебруара против Јуте упише учинак од 30 поена (14/24), чак 21 скока и десет успешних проигравања саиграча.

До краја регуларног дела сезоне успео је да своју игру подигне и на виши ниво, али је најбоље сачувао за крај. Односно, када је ситуација долазила до „бити или не бити“ момента.

Када је Денвер губио 3-1 од Јуте, Јокић је у првом наредном мечу имао 31 поен, у одмах затим 22, а у седмој утакмици је убацио 30, уз 14 скокова.

Када је Денвер губио 3-1 од Клиперса, Јокић је у првој елиминационој утакмици имао 22 поена и 14 скокова, да би у следећој поправио учинак и забележио 34 поена, уз 14 ухваћених лопти и седам асистенција.

Последњи меч одлуке је потпуно преузео – и завршио га са 16 поена, 22 скока и 13 асистенција, уз три блокаде и две украдене лопте.

Против Лејкерса је, нажалост, остао „без гаса“, а добар скаутинг Језераша није дозволио Србину да доминира као у претходним серијама, иако су његове партије и даље биле, у најмању руку, добре.

Никола Јокић је поставио стандарде какве никада није ниједан играч српске националности, ако не и шире.

Иако је „тек“ шести у МВП трци, врло је могуће да од њега видимо нешто ново и боље сезоне 2020/21, а не би му био први пут да се нађе у најужем избору за играча сезоне.

Никола Јокић и Мајк Мелоун - Sputnik Србија
Јокићев тренер памти ракију и српску историју, а сада има и поруку – на српском језику /видео/

У поменутом истраживању НБА, Никола је успео да добије и треће место на листи странаца – иза Јаниса Адетокумба и Луке Дончића – али и другу позицију на списку најбољих асистената, иза само Леброна Џејмса.

Нажалост по Николу и навијаче Грумења, Денвер није видно квалитетнији него прошле сезоне, па помоћ саиграча неће бити нешто на шта ће моћи више да се ослања него раније.

Оно што му иде у корист је то што је из сезоне у сезону све бољи и бољи у сналажењу и адаптацији.

А, оно што је сигурно, је то да је пред Николом још једна феноменална сезона. Као ида ће му се Америка тек дивити.

Парадокс кошарке на Јадрану: Једна екипа се удавила, а шест и даље плива у Европи

Председник Партизана за Спутњик: Ово је време кад је најважније преживети

Богдановић даје хиљаде за стару „Ладу“ коју је возио Биковић – све за живот малог Оливера

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала