Нове прогнозе проф. Кочовића: Крај епидемије — друга половина августа

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICСунчани дан у Београду
Сунчани дан у Београду - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Професор Петар Кочовић, који помоћу математичких метода предвиђа ток епидемије вируса корона, прогнозирао је интервал у којем би епидемија у Србији требало да се заврши, по ком је крајњи рок друга половина августа 2021. године. Пад тренутног броја заражених он очекује крајем децембра, а завршетак трећег таласа вируса крајем фебруара следеће године.

Математички прорачуни којима се Кочовић иначе служи дају краткорочне, средњерочне и дугорочне прогнозе. Краткорочне обухватају период од наредних 10 дана и најпоузданије су, док дугорочне предвиђају стање за неколико наредних месеци, а шансе да се остваре су најмање.

Ипак, прогноза да ће крај епидемије бити најкасније у другој половини августа 2021. добијена је из специфичне формуле.

Крај епидемије у Србији — у августу

Кочовић за Спутњик каже да су он и његов тим математичара и програмера прогнозу добили користећи се Коперниковом формулом чувеног астрофизичара Џона Ричарда Гота, која не даје једну вредност, већ интервал који се добија на основу просечне вредности из узорка и одређених одступања.

У овом случају, Кочовићев узорак био је око 40 људи које је протеклих месеци анкетирао, а сви су одговарали на исто питање — колико је процентуално протекло времена од почетка до краја епидемије у Србији?

На основу прикупљених одговора, прорачуном су добили интервал од 8. марта до средине августа 2021. године.

„Извесно је да се почетком марта ово неће десити. За крај, средину августа је шанса реална, тим пре што су најављене и вакцине које могу да помогну да се вирус у Србији обузда. Оно што су математичка статистика и расподеле које су нам на располагању доказале, јесте да сваки догађај, па и медицински, има своју математику“, истиче Кочовић.

Пад броја заражених крајем децембра

Према Кочовићевим прорачунима, број заражених требало би да падне крајем децембра на мање од 1.000 на 100.000 становника.

„Ми можемо да прерачунамо колико ће отприлике бити за одређени период или дан. Међутим, да ли ће то тако да се деси или ће доћи до ’поремећаја‘ које не можемо да предвидимо? ’Поремећаји‘ су махом празници и посебни догађаји, попут демонстрација. У Белорусији су били штрајкови и логично је било да ће број заражених да порасте, без обзира на то што је математика показивала да ће пасти“, објашњава Кочовић.

© REUTERS / MARKO DJURICAБрој заражених требало би да падне крајем децембра на мање од 1.000 на 100.000 становника
Нове прогнозе проф. Кочовића: Крај епидемије — друга половина августа - Sputnik Србија
Број заражених требало би да падне крајем децембра на мање од 1.000 на 100.000 становника

Крај трећег таласа у фебруару

Вероватноћа да се трећи талас вируса корона заврши крајем фебруара је, према Кочовићу, око 70 одсто, ако не буде таквих „поремећаја“.

„Показало се да су мере Кризног штаба од пре месец дана дале резултате. Крива се спустила, број заражених је почео да опада. Можемо да кажемо да су мере помогле да не иде све у небеса, него да се спушта према земљи“, напомиње Кочовић.

Он указује на то да ће првог дана након трећег таласа почети четврти, током ког очекује јењавање вируса због вакцине. Још увек није сигуран да ли ће бити и петог таласа.

Србија се тренутно налази у тзв. „црној зони“, којој припадају све земље у којима је више од 1.000 заражених на 100.000 становника.


Сазнајте: Шта је страшније – вариола вера или ковид 19?

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала