„Побуна машина“ у стварности: Руски обавештајци тестирали најсавременије роботе-мете /видео/

© NewsTeam / Уђи у базу фотографијаРуске специјалне анти-терористичке јединице
Руске специјалне анти-терористичке јединице - Sputnik Србија
Пратите нас
У стрељачком центру парка „Патриот“ у Подмосковљу одржана је обука војних обавештајаца, а том приликом је тестиран најсавременији систем са вештачком интелигенцијом који симулира мете, преноси телевизија „Звезда“.

Војници су прво гађали стандардне и непокретне мете на удаљености од 150, 300 и 350 метара из лежећег положаја и клечећи. Затим су се неочекивано појавиле сасвим другачије мете – роботи које се крећу на гусеницама. Произвођачи су озбиљно приступили дизајну самих мета које представљају лутку са лажним аутоматом.

Мете-роботи су производ једне од компанија за развој високотехнолошких система. За сада је реч о прототипима који чак немају ни име. Производ се званично назива „аутономна мета са алгоритмима вештачке интелигенције“. У парку „Патриот“ одржано је прво тестирање робота.

Главна карактеристика система је употреба елемената вештачке интелигенције. На пример, робот може искористити било каква узвишења на терену да се заштити од пуцњаве. Чак и на потпуно равном терену он тражи неки заклон.

Иако на први поглед делује просто, ове мете представљају веома компликоване инжењерске системе. Помоћу сложених механизама за оријентацију у простору, ласерских сензора, система за навигацију успели су да направе робота који самостално може да анализира ситуацију на полигону и да делује у организованој групи таквих машина.

„Они могу бити попут савезничких трупа – могу се кретати са нашим војницима, или попут војске противника могу реализовати различите сценарије, на пример опколити нашу војску или организовати заседу“, рекао је главни инжењер, програмер компаније-произвођача роботизованих мета Павел Икомасов.

У стрељачком центру се на екрану оператера појављују све информације о погођеним метама. Притом, уколико „рана“ није смртоносна, робот наставља напад. Главна управа за борбену обуку Оружаних снага Русије је заинтересована за мете-роботе. У будућности се групе које чине десетине ових робота могу користити за симулацију борбених услова.

Изузетно је важно то што тако самостални, покретни циљеви не дозвољавају војницима да се навикну на познато окружење са распоређеним метама.

Према речима обавештајаца, захваљујући овим роботима ситуација на терену се не може предвидети, јер војници не знају куда ће се робот кретати.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала