Сребрна грозница: Велике банке гомилају залихе и очекују ценовни бум

© Sputnik / Pavel Lisitsyn / Уђи у базу фотографијаСребрна плуга
Сребрна плуга - Sputnik Србија
Пратите нас
Америчка банка „Џ. П. Морган Чејс”, међу највећима на свету, препозната и као један од симбола инвестирања са Менхетна и Вол стрита, закључно са првом половином 2020. године прикупила је највећу количину сребра у приватном власништву – читавих 600 милиона унци.

Са актуелном ценом овог племенитог метала од 25,74 долара по унци, та залиха тренутно вреди око 15 милијарди долара, а велике су шансе да ће већ у првим месецима наредне године премашити вредност од 20 милијарди долара.

Крајем септембра „Џ. П. Морган Чејс” се судски нагодила по тужби једног менаџера хеџ фонда и два позната трејдера племенитим металима да је манипулисала ценама фјучерса везаним за цене сребра, због чега су оштећени изгубили, по сопственој процени, приближно 30 милиона долара. Износ нагодбе није објављен у јавности, пише амерички Си-Ен-Би-Си, међутим само две недеље касније „Џ. П. Морган Чејс” суочила се са новим сличним оптужбама.

Америчка влада почела је да истражује овај конкретан сегмент пословања чувене банке, с тим да ће сада групација са Менхетна морати добрано да одреши кесу и плати казну у износу од 920 милиона долара државној администрацији САД.

Притом, „Џ. П. Морган Чејс” није јединствена по оваквом понашању, него је једноставно највећа, па самим тим под сталном лупом регулатора и конкуренције на тржишту племенитих метала и фјучерса који се за њих везују, преноси портал Бизнис.

У трку за „сребрним профитом“ недавно се укључила и лондонска банкарска група „Стандард чартерд“, чија подружница из Индије „покушава да откупи сваку сребрну полугу која се појави у понуди“, пише професионални портал „ФX стрит“.

Шта је узрок оваквог понашања богатих банака?

Аналитичари немачке „Комерцбанке“ предвиђају да ће цена сребра у неком тренутку током 2021. године порасти за макар 30 процената, са потенцијалом да обим трговине овог племенитог метала достигне историјске рекорде.

Њихова обимна анализа прогнозира просечну цену од око 26,5 долара по унци, али и раст преко 30 долара до четвртог квартала догодине. Раст цена сребра изражен у процентима биће већи од успона вредности злата.

Поново ће бити повећана индустријска потражња, након смиривања глобалне ситуације узроковане пандемијом, а с друге стране сребро, баш као и злато, традиционално достиже веће цене по завршетку календарских инвестиционих циклуса, који се такође очекују у следећих 12 месеци.

Поред тога, новоизабрани амерички председник Џо Бајден заветовао се да ће током четворогодишњег мандата помоћи изградњу око 500 милиона соларних панела широм САД, а сребро је метална компонента која игра важну улогу у њиховој производњи.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала