СЗО оптужена да је уклонила извештај о почетку пандемије у Италији

© AP Photo / Claudio FurlanТешки болесници који се лече од вируса корона у болници у Павији, на северу Италије
Тешки болесници који се лече од вируса корона у болници у Павији, на северу Италије - Sputnik Србија
Пратите нас
Светска здравствена организација (СЗО) оптужена је да у договору са италијанским министарством здравља сакрила извештај који открива лоше управљање здравственом кризом у тој земљи на почетку пандемије вируса корона, а који је требало да помогне другим земљама да не понове исте грешке.

Италија је била прво велико европско жариште ковида 19, а извештај, који је направио Франческо Замбон координатор СЗО за Италију уз помоћ 10 европских колега, финансирала је кувајтска влада са циљем да пружи преко потребне информације земљама које још нису биле погођене короном.

СЗО га је уклонио дан након што је постављен на њиховом сајту 13. маја, што је Замбонија навело да се 28. маја директно обрати директору СЗО Тедросу Адханому Гебрејесусу и упозори да нестанак извештаја лоше утиче на кредибилитет СЗО, преноси АП.

Објашњење агенције које је накнадно доставила је да је извештај повучен због „чињеничних нетачности“ које није детаљно појаснила и негирала је да је имала било какав притисак италијанске владе да извештај уклони.

Мишљење је да СЗО не жели да јавно критикује земље које су главни донатори, чак и када би политике које спроводе негативно да утичу на јавно здравље.

Током почетних фаза избијања ковид 19, у јануару, на пример, званичници СЗО били су приватно незадовољни недостатком информација које је делила Кина, али су званично похвалили земљу због њене транспарентности.

У спорном „Замбон извештају“ од 102 странице наводи се да италијански план за пандемију није ажуриран од 2006. године и да је, због неприпремљености, почетни одговор болница био „импровизован, хаотичан и креативан“.

Документ је уклоњен на захтев Ранијерија Гвере, помоћника генералног директора СЗО за стратешке иницијативе, што је утврђено на основу приказаних мејлова у емисији „Извештај“ италијанске телевизије РАИ, преноси Танјуг.

Ситуација у Италији због коронавируса - Sputnik Србија
Враћа ли се италијански сценарио у Италију: Највећи дневни број заражених од почетка пандемије

Гвера је био генерални директор за превентивно здравље у италијанском министарству здравља између 2014. и 2017. године, и стога је био одговоран управо за ажурирање плана пандемије.

Он је тражио да се у извештају исправи да је план био „ажуриран“ 2016. године, иако је верзија 2016. била идентична оној из 2006.

Мејлови које су у мају Замбону послали Гвера и Ханс Клуге, директор СЗО за Европу, такође сугеришу на пакт склопљен са италијанским министарством здравља да се извештај држи у тајности.

„Ако СЗО критикује италијанско министарство здравља, мислим да не чинимо велику услугу земљи. Не заборави да су нам управо дали 10 милиона као добровољни прилог на основу поверења и као признање за оно што смо до сада урадили”, написао је Гвера у мејлу послатом 13. маја.

Клуге је у мејлу послатом два дана касније написао да је италијански министар здравља „веома разочаран”.

„Кувајт је срећан, (мислећи на државу која је спонзорисала рад на извештају са 80 милиона долара), а морамо да обрадујемо и министарство здравља и закључимо Венецију (мислећи на финансирање канцеларије СЗО од стране италијанске донације)”, написао је Клуге.

Интересовање због несталог извештаја порасло је последњих недеља, подстичући критике на рачун руководства СЗО у глобалном одговору на пандемију, а то је навело агенцију да пристане на независну истрагу њеног учинка, наводи АП.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала