„Турски ток” кроз Бугарску спреман да пропусти прве количине гаса

Део крака Турског тока кроз Србију
Део крака Турског тока кроз Србију - Sputnik Србија
Пратите нас
Гасовод „Турски (Балкански) ток” преко Бугарске спреман је да пропусти прве количине гаса ка Србији. У току је поступак техничког пријема гасовода, потврдио је извршни директор „Булгаргтрансгаса” Владимир Малинов.

Како преносе бугарски медији, предстоји пуњење гасовода. Будући да су још почетком новембра спојене цеви српског и бугарског дела „Турског тока”, гас ће након пријема радова почети да стиже у нашу земљу, чиме је коначно решено питање снабдевања овим енергентом из још једног правца, а не само преко Украјине.

Спремна и једна од две компресорске станице на траси, Расово у Бугарској. Руски гас ће се транспортовати од Турске кроз Бугарску до Србије и у Мађарску. Изградња „Балканског тока” је почела 2019. године и поред честих претњи Вашингтона и Брисела да ће градња овог и гасовода „Северни ток 2” бити обустављена како би се смањила зависност од руског гаса, посао је приведен крају.

Очекује се да од јануара 2021. године „Булгартрансгас” испоручује од 10 до 15 милиона кубика гаса дневно. Први човек „Булгартрансгаса” је недавно потврдио да оператер има уговоре за капацитете постројења и са компанијама које нису руски „Гаспром” ни швајцарски МЕТ, које су резервисале око 90 одсто улазног капацитета гасовода из Турске, што је 19,3 милијарде кубика гаса годишње. Излазни капацитет ка Србији је 12,7 милијарди кубних метара годишње. Иначе су приходи од накнада договорених за трансфер у Србију фиксни.

Завршетком градње „Турског тока” може се рећи и да је испуњен и други део међудржавног уговора потписан приликом преузимања НИС-а, који је предвиђао градњу гасовода „Јужни ток”. Будући да је овај гасовод због Бугарске пропао, преко Србије ипак прелази други гасовод „Турски ток”, који се пуни руским гасом и који је наша земља градила с Русијом.

За све то време до Србије није стигла ниједна друга понуда за прикључак на неки од гасовода којима не тече руски гас, па ни амерички ЛНГ јер очигледно да тог гаса нема у количинама као руског, који једини може да покрије потребе и овог дела Балкана и Европе. Осим тога ЛНГ је увек био скупљи од руског гаса, преноси „Политика”.

Управо онако како је и током посете Сергеја Лаврова, министра спољних послова Руске Федерације, изјавио и председник Србије Александар Вучић: „Кад год смо питали где је тај јефтинији гас, нисмо успели да добијемо одговор. Ми смо градили свој гасовод и немамо никакав проблем с руским гасом.”

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала