Забрањена руска уметност 20. века – Од тајних збирки совјетских колекционара до тријумфа у САД

© Sputnik / Александр Вильф / Уђи у базу фотографијаМузеј руског импресионизма у Москви
Музеј руског импресионизма у Москви - Sputnik Србија
Пратите нас
Музеј руског импресионизма у Москви следеће године обележава свој први јубилеј – пет година од оснивања, а тим поводом припрема велику изложбу дела из богатих збирки московских и лењинградских колекционара, као и изложбу посвећену првом обимном приказу руске уметности у САД двадесетих година прошлог века.

Импресионизам у Русији - Уметност „изван система"

Импресионизам у Русији се као уметнички правац појавио крајем 19. века, али је, иако је изнедрио бројне велике уметнике, дуго био познат само страственим љубитељима уметности и колекционарима. Након узлета у првим годинама 20. века, када је почео да поприма сопствени идентитет, веома брзо га је потиснула авангарда, да би се потом, након револуције, па и током читавог совјетског периода, нашао „изван система“. То је један од разлога због којих Музеј руског импресионизма, у земљи музеја каква је Русија, слави тек своју пету годишњицу.

Ипак, иако је импресионизам у Русији деценијама био скрајнут, многи уметници су и пре и после политичких промена у земљи, наставили да стварају у импресионистичком маниру, да експериментишу на својим платнима са бојом, светлошћу, тежећи да пренесу расположење, осећања, да ухвате најфиније вибрације у ваздуху.

Здање на територији културно-пословног комплекса „Бољшевик“, у којем се данас налази Музеј руског импресионизма, првобитно је било магацин за брашно и шећер. Године 1884. ту је отворена фабрика кондиторских производа, која је шездесетих година била једна од највећих у Европи. Почетком новог миленијума фабрика је пресељена ван Москве, а 2012. године за пројекат рестаурације и претварање бившег кладишта необичне форме – цилиндра с правоугаоним паралелопипедом на крову у савремени музеј преузео је британски архитектонски биро „Џон МекАслан“.

Ловци на уметност

Јубиларна година Музеја руског импресионизма почеће већ постављеном изложбом „Сергеј Виноградов. Насликан живот“, чије је трајање продужено до 31. марта.

Поставка обухвата више од 60 радова прикупљених из колекција широм Русије, а међу њима су и дела из збирки Белорусије и балтичких земаља.

Музеј за април припрема изложбу „Ловци на уметност“, посвећену колекционарима који су у време Стаљина и током наредних неколико деценија прикупљали вредна дела модерне руске уметности.

Поставка обухвата радове најзапаженијих руских сликара, од Константина Коровина и Александра Беноа, до Казимира Маљевича и Ника Пиросманија.

© Sputnik / Михаил Озерский / Уђи у базу фотографијаСлика Константина Коровина "Веранда", 1916. година
Забрањена руска уметност 20. века – Од тајних збирки совјетских колекционара до тријумфа у САД - Sputnik Србија
Слика Константина Коровина "Веранда", 1916. година

„Захваљујући колекционарима као што су филмски редитељ Соломон Шустер, лекари Александар Мјасников и Арам Абрамјан, агрофизичар Абрам Чудновски, формиране су значајне колекције и сачувана изванредна дела руске уметности“, саопштено је из музеја.

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаСлика Александра Беноа "Краљева шетња" (1906.) из збирке Третјаковске галерије у Москви
Забрањена руска уметност 20. века – Од тајних збирки совјетских колекционара до тријумфа у САД - Sputnik Србија
Слика Александра Беноа "Краљева шетња" (1906.) из збирке Третјаковске галерије у Москви

Изложба ће бити отворена од 21. априла до 29. августа 2021. године.

Руска уметност у САД

Од 16. септембра 2021. године до 16. јануара 2022. године у Музеју руског импресионизма публика ће моћи да погледа пројекат посвећен изложби руске уметности у САД током 1924. и 1925. године. Америчка публика је с великим интересовањем дочекала изложбу на којој је било представљено више од хиљаду дела најбољих руских сликара.

Изложена дела временом су се расејала по читавом свету. Музеј руског импресионизма обавио је детаљно научно истраживање и пронашао многа од њих у колекцијама САД, Канаде, Велике Британије, Швајцарске, Шпаније, Француске, Немачке, Аустрије и других земаља. На територији Русије слике су се нашле у колекцијама од Хабаровска до Севастопоља.

„Изложба обећава да постане један од највећих пројеката музеја. На њој ће се наћи радови Виктора Васнецова, Петра Кончаловског, Бориса Кустодијева, Лава Бакста, Игора Грабрја и других. Посетиоци ће моћи да виде дела из музејских колекција и приватних збирки из Русије и света, међу којима је и галерија Албертина у Бечу“, навели су у музеју.

© Sputnik / Алексей Бушкин / Уђи у базу фотографијаСлика Валентина Серова "Девојчица са бресквама", 1887. година
Забрањена руска уметност 20. века – Од тајних збирки совјетских колекционара до тријумфа у САД - Sputnik Србија
Слика Валентина Серова "Девојчица са бресквама", 1887. година

Музеј руског импресионизма отворен је 2016. године. Основа сталне поставке су радови Василија Пољенова, Константина Коровина, Валентина Серова, Станислава Жукоквског, Игора Грабарја, Константина Јуона и других сликара.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала