Како Мосад преко филмова и серија врбује људе

© Фото : Vk.com/mossadofficialМосад
Мосад - Sputnik Србија
Пратите нас
После деценија проведених у сенци колега из других земаља, израелска обавештајна агенција Мосад све чешће добија медијски простор, како у свакодневним вестима, тако и у популарним серијама и филмовима.

У стварном животу, детаљи операција приписаних израелској обавештајној агенцији Мосад присутнију су у јавности него икада раније, укључујучи крађу тајних докумената о иранском нуклеарном програму, убиство Абдулаха Ахмеда Абдулаха, другог човека Ал Каиде, у Техерану, као и недавни атентат на иранског нуклеарног научника.

На екрану, хит серије попут Еплове „Teheran“, Нетфлискове „The Spy“ и „False Flag“ са стриминг платформе Хулу, представиле су Мосад као хладну, немилосрдну и ефикасну машинерију.

Далеко од тога да агенцији смета популарност, тврде бивши агенти, јер Мосаду требају регрути.

Да би добио висококвалификоване кадрове и запослио најбоље и најталентованије младе људе способне да се снађу на светским сајбер бојним пољима, Мосад се такмичи са веома развијеним израелским приватним технолошким сектором који нуди сјајно плаћена радна места.

Чак и војни ветерани који су своје каријере градили у Мосаду често напуштају службу, запошљавају се у стартап компанијама или оснивају сопствене.

Као одговор на то, Јоси Коен, шеф Мосада од 2016. године и блиски сарадник премијера Бенјамина Нетанјахуа, кренуо је у велику акцију запошљавања и повећао буџет агенције.

„Радим ствари које сте можда видели само у филмовима“

Мосадова кампања регрутације подразумева појачано присуство на друштвеним мрежама као и прорачунато ширење гласина о наводним успесима и подвизима агенције.

Бивши агенти кажу да агенција прећутно навија да популарне серије и филмови ураде за Мосад исто што је легендарни „Топ ган“ урадио за Америчку ратну морнарицу – учине да живот у организацији поново изгледа кул.

„Мисије Мосада које су изложене јавности чувају наше наслеђе и омогућавају људима да осећају понос и размишљају о следећој генерацији. Треба нам више агената“, каже Авнер Аврахам који је 28 година био официр Мосада, а сада ради за консултантску фирму коју ангажују и холивудски студији.

Нови Мосадов интернет сајт, у чијем дизајнирању је Аврахам учествовао, такође подстиче регрутацију младих. На његовој почетној страници налази се и цитат: „Одједном се затичем да радим ствари које сте можда видели само у филмовима“.

Аврахам се сећа да су он и његове колеге у потрази за испирациом гледали филмове о Џејмсу Бонду.

Репутација агенције назире се већ из филма „Минхен“ Стивена Спилберга, снимљеног 2005. године, а чији је главни јунак бивши агент Мосада послат да се освети палестинским терористима за убиство 11 израелских спортиста на Олимпијским играма у Минхену 1972. године.

У „Минхену“ и сличним филмовима инспирисаним агентима Мосада, честа тема је и психолошки данак који бруталност посла узима.

Израел постао значајaн извозник серија и филмова

Екранизација Мосадових подухвата, али и сличне ратне драме помогле су Израелу да постане значајан извозник филмова и телевизијских серија.

Тренд је започет 2010. године са серијом „Hautfim“ која приказује повратак кући тројице Израелаца који су били заточени у Либану, а на којој је базирана и америчка серија „Homeland“.

Потом је Нетфликс 2016. године купио серију „Fauda“, измишљену причу о израелској антитерористичкој јединици која делује на окупираној Западној обали.

Познати енглески глумац Саша Барон Коен је играо у серији „The Spy“ која прати легендарног агента Мосада чије је непоколебљиво чување обавештајних података помогло Израелу да оствари брзу победу у рату 1967. године, а који је био мучен и затим јавно обешен на тргу у Дамаску.

У марту је Ума Турман објавила да ће глумити у америчком римејку израелске серије „False Flag“ чија се прича заснива на атентату војног заповедника Хамаса који се догодио 2010. године у Дубаију, а за који је оптужен Израел.

Најновија и најактуелнија је серија „Teheran“ која прати младу жену, хакера Мосада на тајном задатку у иранској престоници. Серија је емитована у Израелу, а доступна је на Епловој стриминг платформи.

Свако има пријатеља или ујака у Мосаду

Неки агенти ипак сматрају да би експонираност Мосада у јавности и мелодраматични прикази акција могли да отежају посао правим агентима.

Забринути су и због све веће отворености агенције према јавности и причама о агентима које се све чешће могу чути.

„У моје време нико није причао о било чему, ни са новинарима ни са било ким другим“, каже један од бившиг агената.

Званично, у израелској служби важи правило да нема причања о тајним операцијама, али је у Израелу популарна и пошалица да свако има пријатеља или ујака у Мосаду, преноси РТС.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала