Електромагнетни топ: Руски стручњаци предложили необичан начин лансирања сателита

© Фото : Иван Вагнер / РоскосмосПоглед из Међународне свемирске станице
Поглед из Међународне свемирске станице - Sputnik Србија
Пратите нас
Стручњаци водећег научног института руске свемирске корпорације „Роскосмоса“ ЦНИИмаш предлажу да се мали сателити лансирају помоћу пројектила-носача из електромагнетних топова, наводи се у материјалу објављеном у часопису „Вестник НПО 'Лавочкин'“.
„Према нашем мишљењу, с времена на време је сврсисходно оценити старе идеје о приступу около земаљском свемирском простору са становишта савремених технолошких могућности. Једна од тих идеја је стварање земаљских система за динамичко убрзање масе. Идеју је први пут изнео Жил Верн у научнофантастичном роману 'Пут на Месец“ 1865. године“, наводи се у извештају.

Оно што је тада била фикција сада се може реализовати, када су ове технологије и материјали постали доступни, сматрају научници.

„Свемирски топ“ се издваја од других метода неракетног приступа свемиру по томе што га је у принципу могуће реализовати на техничком нивоу који данас постоји, наводи се у документу.

Један од начина таквог лансирања сателита назива се линеарни електромагнетни акцелератор и представља лансирну цев и мотор снаге десет мегавата. Потребно је да се распореди на узвишење од два-три километра.

Друга опција коју стручњаци предлажу је прстенасти акцелератор масе – прстенаста потисна вакуумска цев пречника од неколико километара, постављена на падини планине са цевима кроз које ће се пројектил-носач са сателитом лансирати у свемир. Прстенасти убрзивач има електромотор од 20 мегавата који би могао да убрза масу од 2.000 килограма до девет километара у секунди за само један сат.

Као недостатке електромагнетних топова научници наводе прекомерна преоптерећења приликом лансирања сателита. Међу предностима, у односу на традиционалне свемирске ракете-носаче су ниски трошкови лансирања и висока оперативност лансирања.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала