„Србија неће бити џак за ударање, нити ће да пузи“

CC0 / / Србија Хрватска - заставе
Србија Хрватска - заставе - Sputnik Србија
Пратите нас
Не зна зашто се у Хрватској толико љуте што Србија мало брже економски напредује од њих, каже председник Александар Вучић.

Упркос кампањи хрватских медија против Србије и њега лично, Србија, како истиче, са Хрватском жели најбоље могуће односе, али неће бити "дзак за ударање", нити ће да "пузи" док други иду много брже напред.

Подсећа да против хрватских званичника не говори ништа лоше, а Хрватској жели да трче најбрже могуће јер, додаје, што су они јачи и Србија ће бити јача.

Очекујем велики утицај Олбрајтове на дијалог БГ-ПР

Вучић очекује да ће Мадлен Олбрајт имати велики утицај на дијалог Београда и Приштине.

Вуцић је, поводом незваничних најава да ће се бивша америчка државна секретарка укључити у дијалог, рекао да је она важна личност у делу естаблишмента Демократске странке у САД и да је очекивано да ће имати велики утицај на дијалог.

"Разговарахемо и борићемо се за своје интересе, неће нам бити лако. То је све што бих могао да кажем, а ако од мене очекујете речник увреда, био бих неодговран и неозбиљан када бих то чинио", навео је Вучић.

"Наш посао је да чувамо наш народ на КиМ, али да будем искрен и да чувамо стабилност и сигурност Србије", нагласио је председник.

Истакао је да он нема право да се игра и да даје неодговорне изјаве којима би увредио највећу или једну од највећих сила света.

Са БиХ најбољи односи, али не прихватам укидање РС

Српски председник је рекао да је за Србију од кључног значаја да има најбоље односе са БиХ и да ниједном изјавом не доводи у питање интегритет те земље, али да не може да прихвати идеју о укидању РС.

"Не могу да прихватим идеју о укидању РС, не само зато што је то уставна обавеза Србије, већ зато што онај ко жели да укине РС иде против воље српског народа, али и стабилности и мира на Балкану", рекао је Вучић новинарима у Крушевцу.

Упитан зашто постоји неразумевање политичког врха БиХ, уз констатацију да је и високи представник у БиХ Валентин Инцко рекао да Вучић више од деценију ниједном изјавом није довео у питање територијални интегритет БиХ и БиХ као државу, Вучић каже да се понаша одговорно и озбиљно, да зна шта је поштовање територијалног интегритета других и да не жели да угрози позицију Србије.

"Неки људи у БиХ нису тако поштовали интегритет Србије, али то не значи да ми можемо да будемо неодговорни и неозбиљни", рекао је Вучић.

Међутим, како је рекао, не може да прихвати идеју о укидању РС и не може, истиче, као одговоран и озбиљан човек да ћути на то што неко од босанских званичника упореди српског представника са Хитлером, иако су Срби убедљиво најстрадалнији народ у Другом светском рату.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала