Западни медији: Бајден спрема „казну“ за Москву

© AP Photo / Andrew HarnikЏо Бајден, обраћање нацији из Чејс центра у Вилмингтону у држави Делавер
Џо Бајден, обраћање нацији из Чејс центра у Вилмингтону у држави Делавер - Sputnik Србија
Пратите нас
Тим новоизабраног америчког председника Џоа Бајдена могао би размотрити читав низ могућих „казни“ за Русију због њене наводне улоге у масовном хаковању америчких владиних агенција и компанија када преузме дужност у јануару, наводи Ројтерс.

Казне би могле укључивати нове финансијске санкције и кибернетичке нападе на руску инфраструктуру, изјавили су у недељу неименовани извори.

Извори Ројтерса тврде да би одмазда требало да буде довољно јака да подстакне Русију да плати високу економску, финансијску или технолошку цену.

Истовремено, одговор Бајденове администрације не би требало да резултира ескалацијом сукоба између Москве и Вашингтона, наводи један од извора.

Званичници Бајденовог транзиционог тима, као и амерички Трезор и Стејт департмент, нису коментарисали наводе Ројтерса.

Бела кућа повукла изјаву о руском сајбер нападу?

Новинска агенција АП цитирала је анонимни извор упознат са тим питањем који је рекао да су званичници Беле куће били спремни у петак поподне да издају службено саопштење у којем оптужују Русију за извршење хакерског напада, али им је наложено да то не чине у 11 часова.

Према том извору, нејасно је да ли је амерички државни секретар Мајк Помпео био упознат са изјавом пре његовог интервјуа у емисији „Марк Левин шоу“ у којој је оптужио Русију да стоји иза кршења сајбер безбедности, али није пружио било какав доказ ту тврдњу.

Трамп: Иза хакерског напада стоји „можда и Кина“

До тога је дошло када је председник Доналд Трамп у петак рекао да је за сајбер напад „можда одговорна Кина“, истовремено умањујући обим кршења безбедности, за које је навео да није толико озбиљно као што се мислило.

​Изјаве су уследиле дан након што Бајден у интервјуу за „Си-би-ес њуз“ изјавио да ће Русија „одговарати“ за наводни сајбер напад. Новоизабрани председник је обећао да ће озбиљне „финансијске последице“ осетити „појединци и ентитети“ из Русије.

Москва одбацила оптужбе

Москва је одмах демантовала оптужбе за хаковање указујући на недостатак доказа, што је такође истакао и руски председник Владимир Путин током своје годишње конференције за штампу 17. децембра.

Путин је приметио да су анонимни извори повезани са хаковањем исти они које су цитирали амерички медији, званичници и обавештајне агенције, који су претходно „гурали“ неутемељене оптужбе против Русије након америчких председничких избора 2016. године.

Извештаји о сајбер нападу, названом „Сан бурст“, појавили су се у понедељак и односе се на читав низ хакерских активности усмерених на различите америчке владине агенције, укључујући Пентагон и Стејт департмент. Напад је изведен компромитујући софтверску компанију „Солар виндс“ из Тексаса.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала