Чувени српски вирусолог: Тврдим да је нови сој короне још од јула у Србији

CC0 / Unsplash/Fusion Medical Animation / Нови коронавирус - илустрација
Нови коронавирус - илустрација - Sputnik Србија
Пратите нас
Тврдим да је онај наш вирус из марта месеца већ у јулу нестао, а да се тада појавила ова нова варијанта, само је нико није доказивао. Већ сам рекла да имамо практично нову епидемију у епидемији, што показују највећа брзина ширења вируса, препуне болнице и тежа клиничка слика пацијената.

Ово за Спутњик каже вирусолог у пензији др Ана Глигић, говорећи о мутацијама корона вируса поводом новопотврђеног соја у Енглеској који се, према речима званичника, шири 70 одсто брже од других.

Према њеним речима, у Србији се крајем јула појавила нова варијанта вируса корона, с тим што је нико није доказивао. За ту мутацију Глигићева верује да потиче из Шпаније, једнако као и нови сој короне у Британији о коме брује светски медији.

Нови сој корона вируса у Србији

„Пре два месеца, Енглези су изјавили да је 80 процената болесника које су тестирали инфицирано новом варијантом која потиче из Шпаније од неких сељака који су долазили у контакт са бизамским пацовима. Ја сам то рекла пре једно месец и по дана, али немате доказа осим онога што видите у научним часописима, или што објаве званичници. Е сад се увукло у Енглеску, и када је већ толико захватило они су се изјаснили, али они за то знају већ више од месец дана“, сматра Глигићева.

Говорећи о опасностима нових сојева вируса, наша саговорница указује да све што иде већом брзином то је опасније, без обзира на клиничку слику коју у том моменту вирус изазива.

© Tanjug / JAROSLAV PAPУ Србији се крајем јула појавила нова варијанта корона вируса, с тим што је нико није доказивао, каже Ана Глигић.
Чувени српски вирусолог: Тврдим да је нови сој короне још од јула у Србији - Sputnik Србија
У Србији се крајем јула појавила нова варијанта корона вируса, с тим што је нико није доказивао, каже Ана Глигић.

„После првог таласа ми смо се примирили, почели да идемо у кафиће, и онда је почео да расте број контаката, расте број тежих клиничких слика, и видели смо да се нешто дешава. Мислим да ће др Шеклер из Краљева, а јако се уздам у њега пошто он ради ту генетску анализу, све на крају казати о том новом соју“, сматра Ана Глигић.

Опрезност због новог соја короне

Нови сој вируса корона који је потврђен у Великој Британији највероватније не изазива теже клиничке форме болести нити умањује ефикасност вакцине, али треба бити опрезан упркос томе што је стопа мутације ниска, оне се ипак дешавају и могу у будућности да мењају и неке друге особине вируса, указује за Спутњик вирусолог Тања Јовановић.

„Ова нова варијанта вируса која је изолована у Великој Британији поседује 17 мутација које су фиксиране и налазе се у С гену новог корона вируса. Све те мутације су присутне и међу неким другим изолатима, али никада до сада није запажено да су све мутације присутне у једном изолату. Као да је дошло до акумулације неких мутација које су промениле карактеристике вируса у смислу његовог бржег преношења, и због тога је за сада подигнут степен опрезности на ширење ове нове варијанте вируса. За сада се ништа друго не зна, не зна се да ли је тај вирус вирулентнији, односно да ли ће изазивати теже клиничке форме болести“, указује Јовановићева за Спутњик.

„Неистражени сој вируса“ у Енглеској

Дописница РТС-а из Лондона Ивана Милорадовић сматра да су медији „скочили“ да доносе закључке који нису засновани на науци. Како тврди, у конкретном случају у Енглеској још није доказано да је реч о новом соју вируса корона, јер је он окарактерисан „неистраженим сојем вируса“, што говори да нема довољно података о томе о каквом је соју реч, нити шта тај сој ради.

© AP Photo / Alberto PezzaliБрој нових случајева заразе корона вирусом и број смртних случајева на дневном нивоу у Великој Британији није већи од осталих земаља у Европи.
Чувени српски вирусолог: Тврдим да је нови сој короне још од јула у Србији - Sputnik Србија
Број нових случајева заразе корона вирусом и број смртних случајева на дневном нивоу у Великој Британији није већи од осталих земаља у Европи.

У Британији се дневно тестира скоро 400.000 људи, од којих је око 9 посто позитивно на вирус корона. Дневно у просеку умре 350 људи, што у поређењу са другим земљама није нешто више. Дакле, рећи да је зараза, и то у року од 24 сата саопштити да је реч о новом соју вируса, и да је зараза ван сваке контроле, то је помало исхитрено. А оно што Британија свакако није добро урадила, то је апсолутно немање заштита у школама и на факултетима. Треба имати у виду да су се у петак распустиле школе и факултети, а да су у ствари школе и факултети главна места где се тај вирус неконтролисано шири. Да ли је реч о новом соју или не, јако је тешко знати“, указује Милорадовићева.

У образовним установама без епидемиолошких мера

Она своју тврдњу објашњава тиме да у Британији не постоје никакве мере у образовним установама у смислу обавезе ношења маски, држања дистанце, а ни температура се не мери на улазу. Новинарка додаје да када се установи да је неки ученик заражен, изолују се само они ученици са којима он проводи највише времена, али не и цела група.

© Фото : Ивана Милорадовић, приватна архиваНовинарка Ивана Милорадовић тврди да у Енглеској још није доказано да је реч о новом соју вируса корона, јер је он окарактерисан „неистраженим сојем вируса“.
Чувени српски вирусолог: Тврдим да је нови сој короне још од јула у Србији - Sputnik Србија
Новинарка Ивана Милорадовић тврди да у Енглеској још није доказано да је реч о новом соју вируса корона, јер је он окарактерисан „неистраженим сојем вируса“.

Оно што је према речима саговорнице Спутњика драматично у овом тренутку у Британији су последице изјаве министра здравља који је рекао да се нови сој вируса неконтролисано шири:

„Стаје снабдевање, што је драматично, нарочито пред Божић, и нарочито пред крај преговора са Европском унијом,  а главна вест у овом тренутку у свим медијима је да земља по земља у свету прекида било какве саобраћајне везе са Великом Британијом. Британија се фактички налази под трговинском блокадом у тренутку кад завршава преговоре са Европском унијом, то је један додатни не само трговински, већ и политички притисак. Оно што ја видим да можемо очекивати је највероватније, ако се овакво настави, све лошију позицију премијера Џонсона, чији опстанак у овом тренутку не делује сасвим известан“.


Сазнајте: Како је Брегзит изазвао револуцију у Европи

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала