ЕУ ставила у промет вакцину „Фајзера“ и „Бајонтека“

© AP Photo / Frank AugsteinВакцина против вируса корона
Вакцина против вируса корона - Sputnik Србија
Пратите нас
Европска комисија издала је вечерас одобрење за стављање у промет вакцине коју су развиле компаније „Бајонтек“ и „Фазјер“, чинећи је првом вакцином против ковид 19 одобреном у ЕУ.

Председница Европске комисије, Урсула фон дер Лајен, каже да је овим „отворено ново поглавље“ у борби против пандемије и да ће вакцине бити на располагању свим земљама чланицама ЕУ у исто време, уз исте услове.

„Прве испоруке вакцина кренуће из постројења 'Фајзера' овде у Белгији у наредних неколико дана. Заједно смо у овоме, а вакцинација може почети истовремено током ЕУ дана вакцинације од 27. од 29. децембра“, изјавила је фон дер Лајен у обраћању из Брисела.

Одобрење Европске комисије долази након позитивне научне препоруке засноване на темељној процени безбедности, ефикасности и квалитета вакцине од стране Европске агенције за лекове, али и након подршке свих држава чланица, преноси Танјуг.

У Бриселу наводе да је у питању прва вакцина против ковида 19, а да ће и друге бити „брзо одобрене“ уколико се покажу безбедне и ефикасне.

Европска агенција за лекове би 6. јануара требало да да своје мишљење о вакцини америчке фармацеутске компаније „Модерна“.

Фон дер Лајен је подсетила да поред набавки вакцина за Европљане, ЕУ кроз механизам Ковакс и донације од преко 800 милиона евра, ради на обезбеђивању вакцина за земље са малим и средњим приходима широм света.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала