Историјски догађај на небу, поравнање Јупитера и Сатурна /видео, фото/

CC0 / / Планете Сунчевог система
Планете Сунчевог система - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Ове вечери, првог дана зиме, моћи ћете да видите ретки феномен коме је давно сведочио и познати астроном Галилео Галилеј: Јупитер и Сатурн ће се појавити тако близу један другом на ноћном небу да ће изгледати као једна звезда. Тачни тренутак конјункције Јупитера и Сатурна за земље Балкана је 19.22 ч.

Ако небо вечерас буде ведро, моћи ћете да посматрате конјункцију Јупитера и Сатурна голим оком, двогледом или телескопом. Планете су сјајне и неће бити проблема видети их ниско изнад југозападног хоризонта након заласка Сунца.  Кад их уочите, испружите руку са мали прстом подигнутим и то је отприлике довољно да визуелно раздвојите Јупитер и Сатурн,

А можете пратити и снимак тог догађаја уживо.

Ове две планете већ неколико месеци на небу прате једна другу, тачније делује како мање сјајни Сатурн прати и приближава се Јупитеру. Јупитер је знатно сјајнији од Сатурна, а данас се толико приближио да ће се видети у истом видном пољу двогледа, па чак и телескопа.

​Последња овако велика конјункција две највеће планете Сунчевог система догодила се 1623. године, тачније 17. 7. 1623. године, док су обе планете боравиле у сазвежђу Рака. Оне су се тада могле видети у истом видном пољу Галилејевог телескопа. Планете су биле видљиве ниско на небу након заласка Сунца, па је вероватно сунчева светлост делимично ометала посматрање. Слично ће бити и ове године, али ћемо имати неки минут више за посматрање.

Велике конјункције Јупитера и Сатурна када је растојање на небеској сфери било мање од 0,2 степена десиле су се и десиће се: 1623, 1683, 2020, 2080, 2417 и 2477. године.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала