Јерменија: Демонстранти покушали да блокирају пут Пашињану /видео/

© Фото : YouTube / Tert.amСтановници јерменског Сјуника током протеста
Становници јерменског Сјуника током протеста - Sputnik Србија
Пратите нас
Група становника јерменске Сјунишке области, која се граничи са Азербејџаном, организовало је протест покушавајући да спречи да тамо стигне премијер Никол Пашињан, јавио је јерменски портал „Њуз“ који преноси дешавања са лица места уживо.

Како портал наводи, рано јутрос група становника Сјуника отишла је до улаза у област, такозвану „Сјунишку капију“, како би зауставила возила у Пашињановој пратњи, али су им припадници полиције препречили пут.

„Наша је одлука да стигнемо до Сјунишке капије како не бисмо дозволили Пашињану да уђе у Сјуник“, рекао је један од демонстраната.

Становници пограничних насеља ове области сматрају да размештање нових војних пунктова азербејџанске војске у складу са трилатералним споразумом о примирју у Карабаху угрожава њихову безбедност. Они блокирају улице тражећи да заштиту у процесу демаркације јерменско-азербејџанске границе. Раније је Пашињан најавио да ће отпутовати у област Сјуник – у градове Мегри, Капан, Горис и Сисијан.

Борбе на контакт линији у Карабаху почеле су 27. септембра. Баку и Јереван међусобно се оптужују за избијање сукоба. У Јерменији је објављено ратно стање и општа мобилизација. У Азербејџану је уведен полицијски час и делимична мобилизација.

Лидери Русије, Азербејџана и Јерменије, Владимир Путин, Илхам Алијев и Никол Пашињан, потписали су 10. новембра заједничку изјаву о потпуном прекиду борбених дејстава у Нагорно-Карабаху. Како се наводи у изјави, један део региона прелази под контролу Азербејџана, стране ће разменити заробљенике, а руске мировне снаге биће распоређене дуж контакт линије и дуж Лачинског коридора који повезује Карабах са Јерменијом. Документ потписан 10. новембра представља четврти покушај постизања стабилне деескалације. Претходна три била су неуспешна.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала