Лавров: Америка - главни камен спотицања у спровођењу иранског нуклеарног споразума

© Фото : Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија
Пратите нас
Субверзивне акције Сједињених Америчких Држава остају главни дестабилизујући фактор у примени Заједничког свеобухватног акционог плана за решавање ситуације око иранског нуклеарног програма, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров током видео-конференције на тему иранског нуклеарног програма.
„Главни дестабилизујући фактор у процесу практичне примене нуклеарног споразума биле су и остале субверзивне акције САД-а, којима не да мира мисао да је, упркос њиховом 'невероватном притиску', Заједнички свеобухватни акциони план сачуван. Резолуција Савета безбедности Уједињених нација 2231 примењује се у ранијем режиму и није било поновног покретања раније одбијених резолуција“, саопштило је Министарство спољних послова Русије.

Лавров је нагласио да је доследна примена постојећих споразума једини начин за нормализацију ситуације.

Сви учесници Заједничког свеобухватног акционог плана у решавању ситуације око иранског нуклеарног програма изразили су приврженост преузетим обавезама и потреби да се он сачува, навела је дипломатска служба.

Сатирично сликарство Кипа слободе насликано на зиду бивше америчке амбасаде у Техерану, Иран - Sputnik Србија
Русија: Америчке санкције за сарадњу са Ираном – нелегалне и незаконите

„Руска страна је нагласила да се рецепти за нормализацију Заједничког свеобухватног акционог плана налазе у њему и да је ово пут доследне примене споразума свих земаља које су га направиле и потписале“, каже се у поруци.

Министар спољних послова Русије сматра да би повратак САД у Заједнички свеобухватни акциони план требало да се догоди без икаквих предуслова.

„Полазимо од чињенице да повратак САД-а Заједничком свеобухватном акционом плану треба да се догоди без икаквих предуслова. Спремни смо, заједно са осталим партнерима, да суштински радимо у овом правцу и помогнемо Американцима да крену правим путем, јер је то у нашем заједничком интересу", наводи се у извештају Министарства спољних послова Русије.
Техеран - Sputnik Србија
Русија Ирану: Не залећите се, има оних који желе да се сами саплетете

Лавров је на састанку нагласио да Русија одаје признање иранским изјавама о спремности да се врате у потпуности примени нуклеарног споразума чим то учине САД.

„Надамо се да ће овај сигнал чути не само садашњи учесници Заједничког свеобухватног акционог плана, већ и Вашингтон. Строго поштовање америчке стране одредби Резолуције 2231 Савета безбедности Уједињених нација није ствар избора, већ обавеза сваке државе садржана у члану 25 Повеље УН", приметило је Министарство спољних послова Русије.

Након састанка министара усвојена је заједничка изјава. Земље учеснице Заједничког свеобухватног акционог плана сложиле су се да наставе сарадњу.

„Руска страна је усмерена на даљи интензиван рад на систематској примени плана у свим његовим аспектима, ослањајући се на равнотежу интереса и принцип реципроцитета“, закључило је Министарство спољних послова Русије.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала